Nyt studie: Arktis mister 94.000 km² havis hvert år
Arktis får mindre og mindre is og mere og mere åbent vand. Ny forskning med DMI-deltagelse har sat tal på afsmeltningen.
Den del af året, hvor havet i Arktis er dækket af is, er forkortet med en til tre måneder siden slutningen af 70'erne.
Det er konklusionen på nye beregninger med baggrund i satellitdata fra 1978 til 2015. Studiet med deltagelse af DMI's Rasmus Tonboe kigger på den såkaldte issæson i alle havområder, der ikke er permanent dækket med is.
Mindre havis truer havisen
"Vores undersøgelse viser, at issæsonen er blevet kortere i stort set hele Arktis. Og at den kortere issæson er resultatet af både tidligere afsmeltning og senere opfrysning", siger Rasmus Tonboe.
Langs Grønlands vestkyst i Baffinbugten er issæsonen blevet 1 til 2 måneder kortere, og længere mod syd i Davisstrædet er sæsonen blevet hele 3 måneder kortere.
Når issæsonen bliver kortere, så bliver den såkaldte åbentvandssæson til gengæld længere. Og det udgør i sig selv en trussel mod havisen, forklarer Rasmus Tonboe.
"Når isen er væk, får Solen længere tid til at varme vandet op i løbet af sommeren. Det forsinker den såkaldte opfrysning om efteråret, hvor isen igen lægger sig på havet. Den forsinkede opfrysning gør så, at isen har kortere tid til at vokse sig tyk i løbet af vinteren. Og når foråret kommer, så er isen tyndere og ikke helt så kold, og så bryder den tidligere op".
Rasmus Tonboe beskriver processen som en negativ tilbagekoblingsmekanisme, hvor mindre is fører til endnu mindre is.
Tilbagekoblingen udgør en 'ond cirkel' som vist nedenf
Mindre og mindre is
I perioden fra 1978, som Rasmus Tonboe har analyseret, er arealet af den arktiske havis årligt faldet med 94.000 km² ved sommerens minimum af havis i september. 94.000 km² er mere end det dobbelt af Danmarks landareal. Isudbredelsen er faldet i alle måneder af året. I maj, hvor den er faldet mindst, er tabet fortsat hele 32.000 km².
"Tyndere is og højere temperaturer er nogle af de processer, der gør, at isudbredelsen om sommeren er faldet", siger Rasmus Tonboe og tilføjer, at klimamodeller forudser, at dette tab fortsætter, så Det Arktiske Ocean er isfrit om sommeren i midten af dette århundrede.
"Det kan kun en kraftig opbremsning i udledningen af drivhusgasser forhindre", slutter isforskeren.
Journalister kan kontakte Rasmus Tonboe via DMI's pressetelefon på 39 15 75 09.
Læs artiklen
Det nye studie er netop udgivet i tidsskriftet The Cryosphere og er såkaldt 'open access'; det vil sige, at alle har gratis adgang til den videnskabelige artikel. Forfatterne tæller ud over Rasmus Tonboe yderligere tre DMI-medarbejdere: Gorm Dybkær, Leif Toudal Pedersen og Jacob L. Høyer.
Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 4. oktober 2016