Varm grønlandsk sommer over gennemsnittet

Det har indtil videre været en varm sommer i Grønland. Typisk er temperaturen over det meste af Grønland røget mellem to og fire grader over, hvad man normalt oplever på disse kanter. Kun de allersydligste kystbyer har haft mere normale temperaturer.

To tredjedele af sommeren er snart gået, og i Grønland er det efter manges mening gået godt. Det har det nemlig været betydeligt varmere end normalt.

Bortset fra de allersydligste kystbyer, hvor temperaturen har ligget tæt på gennemsnittet, har temperaturen i det meste af Grønland typisk ligget mellem to og fire grader over de normale sommertemperaturer. 

I hovedstaden Nuuk er der i juni og frem til 25. juli målt hele 18 dage med over 15°C som maksimum. Tager vi temperaturen en tand højere – nemlig 18°C – har grønlænderne nydt hele 11 dage. Varmeste dag blev målt den 9. og 10. juli - begge dage med næsten 25°C.

Varmehistorien fortsætter med Ilulissat ved Diskobugten, hvor der været over 15°C i 12 dage og over 18°C i tre dage. Den højeste temperatur landede her på 19,4°C.

Lufthaven i Kangerlussuaq har indlandsklima og ligger ret tæt ved kanten af Indlandsisen. Her har temperaturen ligget i intervallet 18 til 23°C hele 33 dage.

Det stabile og varme vejr fortsætter stort set måneden ud.

Tåget sommer

Grønland er omgivet af koldt havvand, og det giver anledning til, at der en stor del af sommerperioden dannes tåge over havet, hvor tågen kan ligge længe.

Tågen kan være noget af en plage for luftfarten ved kystbyerne, da tåge og lavthængende skyer ofte ligger ved kysten eller pludselig kan drive ind over kystbyerne. Det kan hurtigt forvandle en flot og solrig dag med relativt høje temperaturer til en mere klam og kold en af slagsen.

Luftfarten betjenes

Tre meteorologer fra DMI driver flyvevejrtjenesten i Grønland det meste af døgnet. Vejrtjenesten betjener luftfarten over hele Grønland. I den relativt korte sommer i Grønland er der et væld af aktiviteter - herunder civile og militære flyvninger rundt omkring i Grønland men også flyvninger ud til de mange forskningsprojekter og -stationer på Indlandsisen.

Flyvevejrtjenesten ligger i Kangerlussuaq, tidligere kaldet Søndre Strømfjord, og det har den gjort siden 1954.

Af Frank Nielsen
26. juli 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle