Vi har aldrig målt en varmere måned

Endnu en gang oplever vi en global varmerekord, hvor en måned er den varmeste af sin slags. Men juli 2016 er tilmed den varmeste måned, der nogensinde er målt. Tallene stammer fra NASA, og DMI’s klimaforsker Peter Langen forklarer tendensen, der viser, at den globale temperatur kun går én vej.

”Selvom Jorden stadig er meget varm pga. El Ninõ, forklarer det kun en lille del af de rekordhøje temperaturer, vi ser. Resten er global opvarmning. At det er juli, der bliver den varmeste måned, vi har målt, kommer ikke som en overraskelse, da juli generelt set er den varmeste måned på Jorden. I år er den bare ekstra varm”, forklarer Peter Langen. 

Ser ud til at fortsætte
Alle måneder i 2016 har hidtil slået rekord, og det ser ud til at fortsætte, selvom rekorderne ikke forventes at blive helt så store som første halvdel af året. Men den samlede globale års-temperatur vil stadig lande rekordhøjt, fordi første halvdel af 2016 var ekstrem varm.

”Vurderet ud fra årets første syv måneder bliver det mere og mere sikkert, at 2016 som helhed bliver varmere end 2015. Og end 2014. For tredje år i træk slår vi altså formentlig global varmerekord”, siger Peter Langen. 

Stopper det aldrig
På spørgsmålet om rekorderne aldrig stopper, er Peter Langen helt klar i mælet.

”Jo, rekorderne stopper på et tidspunkt for denne omgang, måske allerede i 2017, men den globale opvarmning fortsætter. Der er naturlige udsving i den globale temperatur år for år, men når vi klimaforskere kigger over længere perioder, så går temperaturen kun én vej, og det er opad”, slutter Peter Langen. 

Af Christian Lietzen

© DMI, 16. august 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle