5 fakta om 25 grader til årets første sommerdag
Torsdag kan blive årets første meteorologiske sommerdag.
Af Elena Aagaard, praktikant, 9. klasse, Østerbro Internationale Skole
Definitionen på en meteorologisk sommerdag er, at temperaturen et eller andet sted i landet kommer over 25 grader. Den første af slagsen i 2017 kan komme allerede torsdag.
Her kommer 5 ting, som du måske undrer dig over, når det bliver 25 grader.
Bliver vi solbrændt ved 25 grader?
Der er mange, som tror, at temperaturen har noget at gøre med risikoen for at blive solbrændt, men det er ikke helt sandt. Selvfølgelig gøre det en forskel, hvis der er -5 grader eller 30 grader, men når man bliver solbrændt, har det mere at gøre med UV-stråler.
Mængden af sol, du kan tåle, før du blive solskoldet, er afhængig af din hudtype. Jo mere melanin, du har, jo mere sol kan du tåle. Derfor kan man ikke sige præcist, hvornår en person bliver solbrændt, men når UV-indekset kommer over 3, bør de fleste beskytte sig mod solen.
Torsdag kommer UV-indekset op mellem 5 og 6, hvilket er nok til at almindelig dansk hud bliver skoldet på så lidt som 30 minutter.
Er det varmt nok til at bade?
Ved 25 grader er der mange, som gerne vil tage på stranden og bade lidt i det dejlige sommervejr. Men vi har desværre ikke haft nok varme solskinsdage til, at vandet er blevet helt sommervarmt endnu.
Med mange blæsende dage bliver det endnu sværere for vandet at blive varmt. Dette er fordi, at når solen varmer vandet op, rammer den kun det øverste lag vand. Det betyder, at når vinden blæser kraftigt, blander det varme overfladevand sig med det kolde vand nedenunder og sænker vandets temperatur. Dog, hvis det er 25 grader midt i juli eller august, så er vandet gradvist blevet varmere og vandtemperaturen ville alligevel ligge omkring 18-20 grader.
Lige nu ligger temperaturen i vandet ved de danske kyster dog typisk kun lige over 10 grader.
Hvornår var der senest en meteorologiske sommerdag?
Den seneste meteorologiske sommerdag, hvor temperaturen var over 25 grader i Danmark, havde vi den 16. september 2016. Sidste år var september overraskende varmere end august, hvilket kun er sket en gang tidligere siden DMI begyndte at måle i 1874.
Sommerdagen allersenest på året fandt sted den 1. oktober i 2011. Dengang blev der målt 26,9 grader i St. Jyndevad i Sønderjylland.
Er 18. maj ikke for tidligt for 25 grader?
Måske går du og tænker "Er det ikke meget tidligt, at det bliver så varmt?"
Nej, det er det faktisk ikke. Den første meteorologiske sommerdag kommer typisk omkring den 20. maj. Oven i købet var den tidligste 'første sommerdag' i Danmark allerede den 17. april 1964. Mere end en måned tidligere end gennemsnittet. Hvorimod, den seneste 'første sommerdag' var den 30. juli, 2004.
Kommer der en meteorologisk sommerdag hvert år?
Det kan ske, at der kommer et år, hvor der ikke forekommer en eneste meteorologisk sommerdag, men det er endnu ikke registreret.
Det år, der har den laveste maksimumtemperatur, er 1962, hvor 27,3 grader var den højeste temperatur, der blev målt.
DMI, 17. maj 2017