Årsag og effekt i Grønland: Gletsjer revner -> sø forsvinder -> vejret skifter

Hvordan et vandhul i en gletsjer kan skabe store vejrmæssige problemer.

DMI-meteorolog Marie Timm ankom torsdag den 14. september til Narsarsuaq i Sydgrønland. Her skulle hun de kommende to uger være en del af istjenesten. Istjenestens har til opgave at udarbejde iskort, ismeldinger samt forestå islodsning primært af hensyn til skibsfartens sikkerhed i de grønlandske farvande.

"Da jeg landede, var vejret ikke så dårligt, men fredag morgen stod det ned i stænger. Vi fik 53 mm regn fra sent torsdag aften til fredag klokken 10 lokal tid", fortæller hun.

Og forklaringen på det dårlige vejr var lidt speciel og særdeles grønlandsk med en årsagssammenhæng, man ikke møder ret mange andre steder i verden.

Gletsjer sprang læk

"Et par dage tidligere var et stort vandhul, en sø, ovenpå den nærliggende gletsjer sprunget læk. Men vandet flød ikke ud over gletsjeren. I stedet tog det turen ned gennem revner og sprækker i isen. Det medførte, at vandet blev nedkølet yderligere, inden det flød videre ud i fjorden".

Den store mængde kolde og ferske vand lagde sig over det tungere saltvand i fjorden. Vandet var så koldt, at det dannede en hinde af tynd nyis. Da jorden var fugtig efter en del regn, og mildere luft samtidigt drev ind over området, blev vejret rigtigt dårligt.

"Den mildere, men fugtige, luft blev afkølet over det meget kolde vand og den tynde hinde af nydannet is. Fjorden dampede, som om den kogte. Det skabte et tykt tæppe af meget lave skyer og gav meget dårlig sigtbarhed", forklarer Marie Timm.

"Samtidigt var der lavthængende skyer omkring fjeldene på grund af den fugtige luft. Her i Sydgrønland er der jo en del vegetation til forskel fra resten af Grønland, og denne holder på fugten", slutter hun.

Alt i alt en spændende vejrsituation for både erfarne meteorologer og nyudlært i istjenesten.

© DMI, 28. september 2017

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle