Drilsk vejrprognose ramte godt

Danskerne måtte i regntøjet i slutningen af sidst uge, hvor et omfattende regnvejr ramte Danmark. Dagene op til gav vejret meteorologerne kamp til stregen, da prognoserne var meget uenige om det endelige udfald.

I ugen der gik, oplevede vi et sjældent fænomen – der blev udsendt DMI varsel for hele Danmark – noget der kun sker få gange i løbet af sommeren. 

Uenige prognoser drillede meteorologerne
Søndag den 25. juni kom de først meldinger fra meteorologerne om, at man skulle være opmærksom på, at ugen kunne enden med massivt regnvejr. På DMI´s hjemmeside gik meteorologerne ud med følgende melding:

Torsdag: Vær opmærksom på, at der kan forekomme kraftig regn, skybrud og torden. Et omfattende regnområde trækker hen over torsdagsdøgnet op over landet sydfra. Vær opmærksom på, at der stedvis kan forekomme kraftig regn, mere en 24 mm regn på 6 timer, samt lokale skybrud, mere end 15 mm regn på 30 minutter. Endvidere kan der forekomme kraftig torden.

De næste dage blev situationen fulgt nøje, og onsdag udsendte meteorologerne en DMI risiko for kraftig regn og skybrud. Denne blev senere opgraderet til et DMI varsel for dele af landet.

”Vejrprognoserne var nu ret enige om, at et lavtryk skulle tage turen fra den østlige del af Europa mod nord op over Østdanmark. Enigheden ophørte dog, når det kom til nedbørsmængder og hvor i landet den skulle falde, her var prognoserne nemlig temmelig uenige. Der var faktisk et spænd på op til 50 mm regn mellem de prognoser, der gav mest og mindste nedbør - og prognoserne var også svingende, når det kom til, hvor i landet nedbøren faldt,” forklarer meteorolog Lars Henriksen.

DMI’s meteorologer råder over en bred vifte af prognoser og prognoseværktøjer, som de bruger til at udarbejde vejrudsigter og varsler med. Meteorologerne modtager vejrdata flere gange i døgnet – nogen vejrdata kommer hver time.

”Meteorologerne kom for alvor på overarbejde, i et forsøg på at finde hoved og hale i vejrprognoser, som stak i hver sin retning. Prognoserne blev holdt op mod hinanden, deres ligheder og forskelle blev studeret nøje for at kunne forudsige den komplekse vejrsituation. Og så blev ekstra mandskab kaldt på arbejde,” forklarer Lars Henriksen.

DMI varslede hele Danmark
Torsdag formiddag den 29. juni valgte meteorologerne som noget særligt at udsende DMI varsel for hele Danmark:  

Så vådt blev det
”Lørdag den 1. juli lå lavtrykket øst for Danmark, og vi kunne se tilbage på to meget våde døgn - dog med store regionale forskelle,” fortæller Lars Henriksen.

På landsplan faldt der 24,4 millimeter regn. På syv målestationer blev der målt over 50 mm regn. Der kom mest i Himmerland mellem Aalborg og Hobro, hvor en station i Mørkeskov målte 63,7 millimeter. På andenpladsen kom Korsør, hvor der blev målt 60,9 mm.

I Himmerland, Østjylland, på Vestsjælland og Falster blev der stedvis registreret kraftig regn (mere end 24 mm regn på 6 timer), men skybrud slap danskerne for i denne omgang. 

Temperatur og luftfugtighed drillede prognoserne
Regnvejret opstod, da et lavtryk over Østeuropa tog turen nordpå og lagde sig godt til rette over den østlige del af Danmark. Oprindeligt blev det dannet tidligere på ugen over den østlige del af Europa som følge af store kontraster i temperatur og luftfugtighed mellem Øst- og Vesteuropa. ”Lavtryk opstået på denne måde kan nogle gange være vanskelige at håndtere for vejrprognoserne. Det skyldes flere ting blandt andet de store forskelle i temperatur og luftfugtighed over Europa. Bare små forskelle i disse parametre kan ende op med vidt forskellige vejrprognoser, som kan afvige meget fra virkelighedens vejr," siger Lars Henriksen.

”Torsdagens og fredagens regnvejr var et skoleeksempel på hvordan meteorologerne må tage alle redskaber og kompetencer i brug for at kunne forudsige vejret. Selvom det var en vanskelig vejrsituation, hvor meteorologerne måtte tage højde for mange scenarier, endte det alligevel med at blive to våde døgn, der blev forudsagt flere dage i forvejen” slutter Lars Henriksen. 

Af meteorolog Lars Henriksen og Pia Svejgaard kommunikation@dmi.dk 

© DMI, 4. juli 2017

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle