Maj-nat med frost, men 'sådan er det bare'

Natten til tirsdag blev der målt ned til minus 3,3°C i Sønderjylland, og det er helt normalt for maj

Haveejerne frygter den med rette - frosten i det senere forår. Mange af de sartere planter, eller minimum deres blomster, bukker nemlig under for kuldegraderne.

Og frost fik vi natten til tirsdag - endda 2 meter over jordoverfladen, hvor DMI's normale temperaturmålinger foregår. Og når der er frost deroppe, er det typisk endnu koldere nede i græshøjde, hvor de sarte forårsplanter står.

Den laveste temperatur, der blev målt, var minus 3,3°C i Sønderjylland, men frosten bed i store dele af det centrale Jylland, det indre af Sjælland, på Bornholm og formentlig også i græshøjde mange steder på Fyn.

Frost er en selvfølge

Maj og frost er måske ikke to ord, der normalt forekommer i samme sætning, men faktisk er minusgrader så udbredt i den sidste af de tre forårsmåneder, at der kun forekommer to helt frostfrie majmåneder i de 144 år, DMI's dataserie dækker. Det er maj 1889 og maj 1895. Blot fem år senere, i år 1900, målte DMI så den koldeste majnat med minus 8,0°C ved Aarhus.

Frostgrader i det sene forår kommer typisk, når vi har en stille og klar nat. Så udstråler varmen uhindret til verdensrummet, uden at blive stoppet af skyer, og der er ingen vind til at røre rundt i luftmassen og bringe mild luft ind fra mere kystnære egne. Præcis sådan en nat var natten til tirsdag, og det gav en forrygende solopgang, som det nederste foto - sendt til fra DMI's twitterprofil - viser.

Af Niels Hansen.

© DMI, 9. maj 2017.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle