Skøn, skrap sol i weekenden
Lørdag er ugens bedste dag. Temperaturen svinger sig op i nærheden af de 20 grader, vinden er svag, og Solen skinner. Men på denne årstid er solskin i kombination med vores bare, vinterblege hud ikke helt uskyldig, forklarer DMI-forsker
Det kølige forårsvejr slår en koldbøtte lørdag, hvor temperaturen for kun anden gang i år stiger til over 20°C i Danmark. Og selv, hvor temperaturen ikke når det magiske tal, bliver det en fin dag med både svag vind og sol - en dag, hvor de bare arme og måske endda bare maver luftes i fri dressur.
Men selv om vi kun er nået til starten af maj, skal vi passe på Solens skadelige ultraviolette (UV) stråling, fortæller forsker ved DMI, Paul Eriksen.
Skoldet på 30 minutter
"Lørdag og nogle steder også søndag kommer UV-indekset over 4 og nærmer sig 5 i middagssolen. Det skolder typisk dansk hud på mellem blot 30 og 45 minutter", siger DMI-forskeren, der til daglig arbejder netop med UV-stråling, som bruner os, men også kan forårsage hudkræft og forskellige øjensygdomme.
UV-indekset er et udtryk for styrken af UV-strålingen. Det maksimale UV-indeks i Danmark ved midsommer er ca. 7.
"Din evne til at modstå Solens skadelige stråler øges gennem sæsonen, efterhånden som du bliver brun. Mørk hud er langt mere modstandsdygtig end lys hud. Men lige nu er de fleste af os godt vinterblege og kan ikke tåle ret meget", siger Paul Eriksen.
Han opfordrer til, at vi beskytter os mod Solen som minimum mellem klokken 12 og 15, hvor strålingen er stærkest. Han understreger, at skaderne på huden opstår, allerede før den første rødmen, så den må du ikke bruge som taxameter.
Tyndt ozonlag over Danmark
En del af forklaringen på det høje UV-indeks er solhøjden, som er betragtelig her blot syv uger før sankthans, men samtidigt er ozonlaget også relativt tyndt. Det er ozonlaget, som normalt bremser den skadelige stråling fra Solen.
"Lørdag har vi et højtryk nær Danmark. Det medfører, at ozonlaget bliver tyndere, hvilket er helt almindeligt i sådan en vejrsituation", forklarer Paul Eriksen.
"Et slag på tasken, så kan vi se frem til et ozonlag, som er mellem 10 og 20% tyndere end normalt, og hvor tilsvarende mere UV-stråling slipper igennem", slutter han.
- For flere oplysninger om UV, ozonlaget og strålingsskader kontakt Paul Eriksen på 39 157 418.
- For flere oplysninger om (weekend)vejret kontakt vagtchefen via DMI's pressetelefon på 39 157 509
Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 4. maj 2017.