Usædvanlig gennemsnitlig sommer i Grønland gemmer på flere rekorder
Når vi ser på tallene for den grønlandske sommer, får vi den illusion, at sommeren har været usædvanlig gennemsnitlig. Ændrer illusionen sig så, hvis vi deler Grønland ind i regioner?
Temperaturmæssigt har den grønlandske sommer ligget lige omkring normalen. Normalen er udregnet ud fra observationer i perioden mellem 1981 og 2010. Det viser data, der er kvalitetssikret og behandlet af seniorklimatolog John Cappelen.
Ser vi på tallene for regionerne, har der som sædvanlig ikke været samme slags vejr i hele Grønland. F.eks. i Vestgrønland startede sommeren kold.
Et zoom længere ind giver flere detaljer. Her bruger vi hovedstaden Nuuk, der ligger på vestkysten, og Summit, der ligger midt på Indlandsisen, som eksempler.
Nuuk har haft en smule lunere sommer end normalt. Sommerens middeltemperatur blev målt til 0,2 °C højere end normalen.
På Summit blev der målt to rekorder i juli. Både den højeste temperatur og laveste temperatur. Den 4. juli sneg termometeret sig ned på minus 33,0°C, og den 28. juli sneg temperaturen sig op over 0°C, nemlig 1,9°C. Det er usædvanligt varmt for Summit.
Den grønlandske sommer har været vådere end normalt. Nogle steder har det været tørrere, især i Diskobugten, der ligger centralt på Grønlands vestkyst. Her opstod naturbrande.
Kystområderne i den nordvestlige og nordlige del af Grønland har været vådere end gennemsnittet, og inde i fjordene har det været tørrere.
Pituffik i den nordvestlige kystnære del har haft den næstvådeste august siden 1961, kun overgået af 1975.
I Danmarkshavn, der ligger i den nordøstlige kystnære del, blev der observeret den tørreste august siden 1949. Og i Illooqqortoormiut, i den nordøstlige kystnære del, har de haft den tørreste august siden 1950.
Et samlet tal for den grønlandske sommer er som en trojansk hest. Vi kan ikke se, hvad der gemmer sig inden i. Grønland er et stort land. Et samlet tal for temperatur og nedbør kan gemme på flere rekorder, også selvom det har været en usædvanlig gennemsnitlig sommer.
Seniorklimatolog John Cappelen kan kontaktes torsdag via DMI's pressetelefon på 39 15 75 09.
Af kommunikations-meteorolog Mette Wagner
© DMI, 27. september 2017