Oplev Solens 8-tal gennem en øldåse

Kresten Hansen fra Brønderslev har med få virkemidler og en masse tålmodighed brugt et år på at skabe et billede af Solens skiftende positioner på middagshimlen. Den resulterende figur kræver en forklaring.

For at registrere Solens position på himlen er de vigtigste remedier en øldåse, fotopapir og tid - masser af tid.

Kresten Hansen putter fotopapiret ned i dåsen, prikker et mikroskopisk hul i siden på den, lukker den lystæt til og monterede den et sted udendørs, hvor den har 'frit udsyn' mod syd. Hullet i siden på dåsen har han dækket til med et stykke isoleringstape.

Solen i dåsen

I et år har Kresten Hansen så ventet på solskin og stået klar ved dåsen på præcis det samme tidspunkt hver dag for at fjerne isoleringstapen i 5 min.

”Isoleringstapen er kun fjernet i 5 minutter fra kl. 11.00 til 11.05 dansk normaltid, når Solen skinner. Og det skal altså være lige på sekundet. Solen flytter sig mere, end man tror, på bare et minut”, siger Kresten Hansen

En tynd streg af sollyset slap ind gennem hullet, hver gang det var åbent, og tegnede en lille linje på fotopapiret. Linjen sladrede så om, hvor Solen stod kl. 11 netop den dag.

Året tegner et 8-tal

Billedet afslører, at Solens skiftende positioner danner en kurve med form som et 8-tal. Eller for at være helt præcis; det er ikke Solen, der skifter position, men derimod Jorden. Fænomenet er kendt som analemma.

At Solens skiftende positioner danner et 8-tal skyldes to faktorer.

Den første er, at Jordens akse hælder cirka 23,5 grader i forhold til det plan, som Jorden bevæger sig rundt. Det bevirker, at hældningen mod Solen fra den position, som personen bag kameraet står på, ændrer sig i løbet af året. Dvs. i forhold til vores 8-tal er Jordens hældning ansvarlig for den lodrette akse på himlen over året og på billedet ovenfor.

Den anden er, at Jordens bevægelse om Solen ikke er cirkulær, men derimod elliptisk. Jorden bevæger sig derfor ikke med en konstant vinkelhastighed på sin rejse omkring Solen. Jordens elliptiske bane er altså ansvarlig for den vandrette akse på himlen over året og på billedet ovenfor.

Af kommunikations-meteorolog Trine Pedersen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 30. januar 2018

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle