Regn til haven og havren, men tiden rinder ud for sankthans
Der mangler mellem 20 og 35 millimeter regn for at drive tørkeindeks i Danmark ned på det normale for årstiden. Dem er der ikke udsigt til i prognoserne de kommende dage, så selv om haveejere og landmænd får lidt hjælp fra oven onsdag og torsdag, så rinder tiden ud for sankthansbålene
Danmark er knastørt. Årsagen er en kombination af manglende nedbør og masser af sol og varme siden starten af maj.
"Vi vurderer tørke ud fra, hvor meget vand der er tilbage i det såkaldte jordvandsmagasin", siger klimatolog Mikael Scharling.
Usædvanligt tørt
Jordvandsmagasinet er det vand i jorden, som planterne har adgang til.
"Når magasinet er fuldt, er tørkeindeks 0. Når det er tomt er tørkeindeks 10. Lige nu ligger det østlige Danmark mellem indeks 9 og 10, mens det vestlige Danmark generelt ligger mellem indeks 7 og 8".
Det betyder altså, at jordvandsmagasinet i praksis er tæt på tomt i øst og stadig langt fra normale tilstanden i vest. Og det er usædvanligt selv for starten af juni, som traditionelt er årets tørreste periode.
"Når vi kigger på et gennemsnitligt år, så topper tørkeindeks her i starten af juni på et sted mellem 6 og 7. For at nå derned fra det nuværende høje indeks, skal der typisk falde 20 millimeter i den vestlige del af landet og op mod 35 millimeter i den østlige", siger klimatologen. Det svarer til mellem 14 dage og 3 ugers normal juni-nedbør.
Mere præcist, hvor meget nedbør der skal falde lokalt hos dig for at nå et normalt tørkeindeks, kan du se i grafikken nedenfor.
Nedbør, men regn ikke med nok
20 til 35 millimeter ligger dog ikke på ingen måde i prognoserne inden sankthans", siger onsdagens vagtchef, Thor Hartz.
"I dag og torsdag passerer en front landet fra vest og giver os nedbør af flere omgange; først i nord og senere længere sydpå i landet. Den bevæger sig langsomt, men de fleste steder er det ret begrænset, hvad der kommer af nedbør".
Vådest ser det ud til at blive på Bornholm. Det er ikke de store mængder, men det er bedre end ingenting på øen, der ligge på et rent tital i tørkeindeks. Jordvandsmagasinet er med andre ord helt tomt.
Thor Hartz fortæller, at selv om prognoserne ikke indeholder de store mængder, så falder noget af regnen som byger
"Lokalt er det mulige med over 10 millimeter. I bedste fald bliver nedbørunderskuddet annulleret enkelte steder i Sønderjylland, hvor bygepotentialet er størst, og hvor der ikke mangler så meget vand for at nå det normale tørkeindeks for årstiden", siger han.
Dermed er altså fortsat håb om lidt hjælp til stressede villahaver og for de mange landmænd, frugtavlere og gartnere, der har behov for vand. Men mulighederne for, at sankthansbålene får lov at flamme i de mere tørkeplagede dele af landet svinder.
Nedbøren forsvinder igen
"Det vand, der falder, forsvinder igen i rask tempo", siger Mikael Scharling.
"Tabet fra jordvandsmagasinet er lige nu mellem 1 og 3 millimeter om dagen. Det er vand, planterne har brug for, og som de optager grådigt. 10 eller endda 20 millimeter kan være væk på en uge. Dermed har vegetationen fået et pusterum, men indekset tilbage, hvor det startede".
Selv et lokalt fald i tørkeindeks frem mod sankthans gør dog ikke nødvendigvis en ende på problemerne, forklarer klimatologen.
"Mange planter med begrænsede rodsystemer er gået til de senere uger. Død vegetation er knastør og brandbar nu, det er klart. Men det er den altså fortsat, selv når der er kommet regn".
Med andre ord: Situationen i naturen og dermed brandrisikoen er anderledes, når tørkeindeks falder til f.eks. 7 fra en højere værdi, end når det stiger til 7 fra en lavere værdi.
"Tørkeindeks er ikke et én-til-én brandfareindeks, men det giver selvfølgelig et godt og vigtigt input til en samlet vurdering. Mit bud er, at mange kommuner først kan træffe den endelige beslutning om sankthansbålene meget tæt på den 23. juni", slutter Mikael Scharling.
Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 15. juni 2018, opdateret med nye prognoser, kort og data den 20. juni