2019: Foreløbig fattig på sommerdøgn

Dette år har indtil videre været lidt karrig med sommervarmen, i hvert fald når vi sammenligner antallet af sommerdøgn med andre år.

 

Sommervejr er der mange holdninger til. Nogle elsker at solbade i 30 grader, mens andre trives langt bedre i 20 grader og letskyet vejr. Den danske sommer rummer uden tvivl begge scenarier, men når det i meteorologisk forstand kommer til sommer, så findes der faktisk nogle definitioner.

’Sommerdøgn’ er nemlig blevet en målestok for, om det er sommervejr i Danmark. Vi har et meteorologisk sommerdøgn, hvis temperaturen bare ét sted i landet kommer over 25 grader i løbet af et døgn.

Foreløbigt har 2019 budt på beskedne 11 meteorologiske sommerdøgn, hvilket placerer dette år i bunden af opgørelsen for de sidste 11 år. Året er dog ikke omme endnu – så det billede ændrer sig med stor sandsynlighed.

Ud over de meteorologiske sommerdøgn findes der også ’landstal for sommerdøgn’. Landstallet for sommerdøgn er det arealvægtede gennemsnit for hele landet, og tallet vil derfor være lavere end antallet af meteorologiske sommerdøgn. Tallet kommer desuden ofte med decimaler, da det registreres i tiendedele af sommerdøgn, når kun dele af landet har sommerdøgn.

Med andre ord: Hvis fx 10 % af landet har et sommerdøgn, så vil landstallet blive 0,1 for det pågældende døgn.

Indtil videre lyder landstallet for sommerdøgn i 2019 på 1,5 sommerdøgn, og de er i øvrigt alle registeret i juni. Til sammenligning topper 1947 statistikken med 31,8 sommerdøgn, mens 1962 kommer ind på en ren bundplacering med sølle 0,2 sommerdøgn. 

Af John Cappelen og Anja Fonseca
16. juli 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle