Efterårets drivvåde regnestykke nærmer sig 300 mm
Det vådeste efterår målt i Danmark bød på 327 mm. Holder meteorologernes og klimatologernes regnestykker vand, ender dette efterår antageligt enten som rekord vådt eller som det næstvådeste målt i dansk vejrhistorie.
November er hverken kommet specielt vådt eller tørt fra start, men fordi september og oktober begge var usædvanligt våde, er der som landsgennemsnit allerede kommet tæt på 300 mm nedbør dette efterår.
Klimatolog Mikael Scharling uddyber:
”Indtil videre har efteråret 2019 budt på 298 mm nedbør. I dag, eller lidt senere på ugen, krydser vi sandsynligvis 300 mm-grænsen for nedbør i efteråret. Sker dette, vil vi allerede have det 6. vådeste efterår DMI har registreret i Danmark.”
Top 3 er næsten sikker
Med lidt mere end halvdelen tilbage af november, skal der kun komme lidt mere end 10 mm nedbør, førend vi som minimum har dansk vejrhistories næstvådeste efterår.
Kigger man på meteorologernes 7-døgnsudsigt, kommer nedbøren frem til weekenden i bygeform. Byger falder lokalt og ventes ikke at trække voldsomt op i landsgennemsnittet for nedbør. I weekenden kan det måske ændre sig, fordi vejrudsigten i øjeblikket bebuder, at der kommer mere udbredt regn en overgang. Samtidigt pointeres det dog, at nedbørsmængderne i weekenden er noget usikre. Husk at DMI´s 7-døgnudsigt opdateres to gange dagligt.
November byder normalt (1981-2010) på 70 mm regn. Leverer den sidste halvdel af måneden omkring den normale mængde nedbør, slår vi sandsynligvis rekorden for det vådeste efterår. Og resten af november skal faktisk blive en del tørrere end normalt, før vi ikke få det næstvådeste efterår siden målingerne startede i 1967.
Husk at du kan følge med i den forventede vejrudvikling på den længere bane i DMI´s månedsprognose. Månedsprognosen opdateres hver tirsdag.
Af Jesper Eriksen
12. november 2019