Endnu en plaskvåd oktober-weekend
Frem mod weekenden var det måske meldingen om risiko for kraftig vind, som stjal opmærksomheden. Men samme lavtryk, som truede med vinde af stormstyrke, havde også en front med sig, og den var – modsat vinden, noget ”træg i betrækket”, og dermed regnede det længe de samme steder. Det har givet særligt Midtjylland ekstremt meget vand til en i forvejen mættet undergrund.
Klimatolog Mikael Scharling har kigget weekendens nedbørstal efter. Meldingen er, at weekenden var våd, men med store regionale forskelle. Denne gang var det mest Jylland, det gik ud over.
”Fra fredag til og med søndag er der på landsplan faldet 25,8 mm nedbør, men ved Holstebro blev der som det højeste målt op til 61,4 mm,” fortæller Mikael Scharling, og fortsætter: ”Nedbøren faldt usædvanligt vedvarende, og af weekendens 73 timer (inklusiv en ekstra time på grund af overgangen fra sommer- til normaltid) var det fx i Holstebro kommune kun tørvejr i sølle syv timer.”
De store mængder regn er faldet på et i forvejen meget vådt sted, hvilket ikke er helt uproblematisk.
Storåen i Holstebro har fx forhøjet vandstand og kraftige oversvømmelser efter weekendens silende regn.
Ifølge Mikael Scharling er der indtil videre i Holstebro kommune i oktober måned faldet næsten 178 mm. Og det er langt over det normale for oktober måned, som fra 2006-2015 lyder på 117 mm i gennemsnit. Derfor har de 40-50 mm, som er faldet over en stor del af Midt og Vestjylland, skabt store problemer med stigende vandstand og oversvømmelser fra Storåen i Holstebro.
Tilbage til tallene for hele landet, så er der i alt i oktober faldet 128 mm nedbør frem til i går, hvilket gør måneden til den 7. vådeste oktober, DMI nogensinde har registreret
Den vådeste oktober oplevede vi i 1967, hvor der faldt hele 177 mm nedbør.
De sidste dage af måneden ser heldigvis nogenlunde tørre ud med gode chancer for sol og nattefrost i de indre landsdele.
Af Herdis Preil Damberg
28. oktober 2019.