Klima: Smeltesæsonen er startet tidligt i Grønland
Smeltesæsonen i Grønland er begyndt en måned tidligere end normalt, hvilket gør det til den 2. tidligste start siden 1980’erne. Den tidlige smeltesæson understøttes yderligere af flere temperaturrekorder målt i april på Summit og i det sydøstlige Grønland.
DMI’s klimaforskere har netop meddelt, at den grønlandske smeltesæson begyndte den 30. april. Normalt begynder smeltesæsonen først en måned senere – nemlig omkring den 26. maj, men i år smelter isen allerede nu. Der er derfor tale om en meget tidlig start, kun overgået af smeltesæsonen i 2016, hvor en ekstremt usædvanlig vejrudvikling gav kraftig afsmeltning i midten af april. De fire tidligste smeltesæsoner har i øvrigt fundet sted inden for de seneste 10 år.
”Vi bruger en ret streng definition, når vi skal afgøre om smeltesæsonen rent faktisk er begyndt. På den måde kan vi sikre os, at isen vi ikke siger smeltesæsonen er begyndt på grund af en kort periode med usædvanlig vejr,” fortæller Peter Langen, som er klimaforsker på DMI, og fortsætter:
”For at smeltesæsonen siges at være i gang, skal vi i tre sammenhængende dage se, at mindst 5 % af isens overflade rammer smeltepunktet. Når det er tilfældet – defineres smeltesæsonen som værende begyndt på den første af de tre dage.”
Vejrmønstrene i Nordatlanten påvirker afsmeltningen i Grønland
Vejrmønstrene i Nordatlanten spiller en vigtig rolle, når vi ser på, hvornår smeltesæsonen begynder.
“Denne vinter har vejrmønstrenes placering ført til en vinter, som overordnet har været tør og kold i Grønland. På mange måder har Danmark og Grønland modsatrettede vejrforhold – en mild vinter i Europa betyder derfor en relativt kold og tør vinter i Grønland,” forklarer Martin Stendel, som er klimaforsker på DMI.
Det sydøstlige Grønland skiller sig ud
Det er dog ikke alle steder i Grønland, det har været tørt og koldt. I Sydøstgrønland, hvor størstedelen af sneen i Grønland falder, har det været usædvanligt vådt dette forår med masser af sne og regn. Nedbøren er kommet i forbindelse med flere kraftige lavtryk, som har trukket op gennem Nordatlanten.
"Vi har slået flere vejrrekorder denne april. Vi har fået en ny nedbørrekord i Tasiilaq i det sydøstlige Grønland og både Aputiteeq, Tasiilaq, Ikermiuarsuk og Summit har haft det rekordvarmt i april.” fortæller John Cappelen, som er klimatolog på DMI.
”På Summit har vi yderligere registreret den højeste temperatur i en april måned siden målingernes start. Her blev der målt -1,2 grader den 30. april, hvilket er væsentligt højere end den tidligere rekord på -6,5 grader. Det lyder måske ikke af så meget, men det er utroligt varmt for årstiden i 3000 meters højde,” afslutter John Cappelen.
Tidlig smeltesæsonstart fortæller ikke, hvordan hele sæsonen bliver
Den tidlige start på smeltesæsonen i Grønland hænger ikke nødvendigvis sammen med, hvor meget is, der smelter i løbet af hele sæsonen. Her er det vejret i sommersæsonen, som styrer begivenhederne.
”Størstedelen af isen har været usædvanligt tør gennem det meste af vinteren, og det skaber optimale rammer for afsmeltning af is, hvis de rette vejrforhold opstår denne sommer,” forklarer klimaforsker Ruth Mottram fra DMI, og afslutter:
"Hvis vi får en periode med varmt og solrigt vejr, så vil vinterens tynde og hvide snedække smelte, hvilket vil blotlægge den mørkere gletsjeris, som ligger nedenunder. Det vil medføre en meget hurtigere afsmeltning, da den mørke gletsjeris absorberer mere energi fra solen end den lyse sne. Men det hele afhænger af vejret."
På den måde kan man ikke sige om det bliver en sæson med rekordstor afsmeltning, som i 2012 eller en mere dæmpet affære som 2016. Det må tiden vise.
Af Ruth Mottram og Anja Fonseca
3. maj 2019