Nu er det sæson for 'påskeøsten'
Efter en lun forårsweekend spidser vejret albuer – vi kommer i selskab med et bidende koldt forårsfænomen, nemlig 'påskeøsten'. Påskeøsten hænger - som navnet antyder - sammen med noget fra øst og perioden, hvor påsken normalt falder.
Østenvind er hyppig om foråret, når det kolde kontinentale vinterhøjtryk over Europa er brudt ned, mens det tilsvarende højtryk over Skandinavien eller Rusland er intakt.
Situationen er ret stabil og kan give bidende koldt, klart, solrigt og blæsende vejr i dage- eller ugevis. Når påskeøsten dominerer, giver det vinterkulde langt ind i foråret.
Vejret i en rigtig påskeøsten er bidende koldt. Blandt andet på grund af den kraftige vind, der øger kroppens varmetab. Til gengæld er himlen blå og vejret tørt og klart med masser af sol.
Ind imellem kan Påskeøsten også trække kraftige snebyger ind over Bornholm, Lolland, Falster og andre sydlige landsdele. Disse snebyger sammen med den kraftige vind og snefygning er noget der næsten kan begrave nogle områder i sne, mens resten af landet "bare" oplever en smuk, kold og blæsende solskinsdag - uden et fnug på næsen.
Hold jer opdateret på ugens vejr her.
- 0°C til -20°C: Minimal risiko, men falsk følelse af sikkerhed ved længere ophold
- -20°C til -40°C: Tiltagende risiko, lettere forfrysning af blottet hud inden for 30 min.
- -40°C til -60°C: Fare, forfrysning af blottet hud indenfor 10 min.
- Under -60°C: Stor fare, forfrysning af blottet hud i løbet af 5 min.
Påskeøsten oplevede vi f.eks. i marts 2013. Vi havde også et meget markant eksempel i slutningen af marts 2005. Fra den 25. og måneden ud var vinden konsekvent i øst med vindhastigheder op til 10 m/s, masser af sol, udbredt nattefrost og daglige maksimumtemperaturer under 10°C, der på grund af blæsten føltes som minusgrader.
Ind imellem føres den russiske vinterluft, som giver kulden, endda en tur hen over Europa og bliver godt opvarmet undervejs. Så bliver vejret klart og solrigt og forholdsvist lunt.
Dominerer østenvinden i det sene forår, kan det føre til egentlig forsommer, men så taler vi ikke længere om påskeøsten. Det oplevede vi f.eks. i begyndelsen af maj 2006 og - hvad der var meget tidligt i forhold til normalen - i slutningen af marts 2007, hvor den lune vind var med til at sikre temperaturrekorden for måneden.
Kommunikation, 8. april 2019.