Oktober: En våd og grå fornøjelse
Oktober måned har budt på virkelig meget regn. Der er faldet mest regn i den sydvestlige del af landet, mens sydhavsøerne er dem, der har fået mindst. Solen har lidt overraskende formået at skinne igennem til nær normalen, ligesom måneden også blev ganske normal temperaturmæssigt.
Man behøver ikke være klimatolog for at vide, at oktober måned har været meget våd.
Mikael Scharling – klimatolog ved DMI, har kigget oktober måned igennem for både nedbør, temperatur og mængde af solskin, og kan komme med flere detaljer om hvor våd, solrig og varm oktober 2019 blev.
Sat op mod normalerne, så er det sjovt at oktober ligner september utroligt meget ved at være meget våd samtidig med at solskin og temperatur ligger på et nogenlunde normalt niveau.
Gennemsnitlig temperatur
Landsgennemsnittet for temperaturen ender på 9,4° C og lægger sig dermed pænt mellem referenceværdien for 2006-2015, som er på 9,8° C og 1961-90 normalen på 9,1 °C.
Der har dog alligevel været forskelle fra landsdel til landsdel. Nordjylland har haft det køligst med 8,5 grader i gennemsnit, mens Lolland-Falster og Bornholm topper med et gennemsnit pænt over 10 grader.
Drivvåd oktober
Nedbørsmængden har derimod skilt sig noget ud fra det sædvanlige. Oktober måned har nemlig budt på hele 129 drivvåde mm, hvilket er et pænt stykke over det normale.
Referenceværdien fra 2006-2015 lyder på 83 mm, mens klimanormalen fra 1961-1990 lyder på 76 mm.
I forhold til referenceværdien, er der faldet mere end 50 % mere nedbør end normalt, og måneden blev den 7. vådeste oktober DMI har registreret. Vi skal helt tilbage til 1998 for at finde en vådere oktober.
Hvad angår fordelingen af nedbør, så har vejrguderne bestemt ikke været ”retfærdige”. Særligt Midt- og Vestjylland har fået meget regn, og ligger flere steder over 200 mm, mens den sydøstlige del af landet ligger væsentlig tættere på normalerne, idet den del af landet er sluppet med under 100 mm.
Knap så solrig – alt afhængigt af sammenligningsgrundlag
Med masser af fugt og regn følger ofte manglen på solskin. Det er kun delvis sandt for oktober.
Referenceværdien fra 2006-2015 lyder på 102 timers solskin for oktober, mens klimanormalen lyder på 87 timer.
Oktober i år har haft 90 timer med solskin og lægger sig dermed tæt op ad klimanormalen, mens vi er 13 timer under den nyere referenceværdi.
Nordjylland, enkelte kystregioner og flere af de danske øer har haft mest glæde af solen. Derimod har det knebet med solen i den centrale del af landet og på den ellers solrige ø, Bornholm.
Hurtigt overblik over oktober 2019, klimanormalen fra 1961-1990 og referenceperioden 2006-2015.
Gå til opsummeringer af måneden, sæsonen og årets vejr
Af Herdis Preil Damberg
1. november 2019.