Poterne blev våde usædvanligt tidligt
DMI's klimaforsker Steffen Olsen tog i torsdags et billede, som har vagt stor opmærksomhed over hele verden. Men hvad ligger der bag det spektakulære billede, og er det klimaforandringer eller ej? Forskere og klimatologer ved DMI slår fast, at det særlige er det tidlige tidspunkt, som får vandet til at lægge sig på isen. Afsmeltning sker hvert år.
Slædehunde i vand til knæene
Steffen Olsen er klimaforsker ved DMI, og en del af hans arbejde består i at måle på havisen omkring Grønland. Helt praktisk placeres instrumenter på den is, som opstår i fjordene om vinteren, og det gælder om at nå at samle det dyre udstyr ind igen, inden isen smelter tidligt på sommeren og risikerer at trække målerne med ned i dybet.
Steffen Olsen var netop afsted på årets indsamlingstur i Inglefield Bredning, da han tog billedet ovenfor. Billedet blev lagt på twitter, og gik lynhurtigt viralt og tiltrak sig hele verdenspressens opmærksomhed.
Isen i fjorden har ligget hele vinteren og er ganske tyk. Det betyder, at der kun er få sprækker i den. Når isen begynder at smelte på overfladen, er der derfor ikke mange steder, vandet kan dræne hen, og derfor samler det sig som på billedet i en kæmpe smeltevandssø oven på isen.
Så længe der er is, er hundeslæde den mest praktiske måde at komme rundt på i Grønland. Derfor benytter DMI’s forskere det pelsede transportmiddel, når de skal rundt.
Varmt, men ikke varmest
John Cappelen, klimatolog ved DMI, forklarer om varmegraderne på Grønland: "Temperaturerne har så afgjort været usædvanligt varme på Grønland denne juni. Målestationen ved Qaanaaq, som er den tættest på Ingelield Bredning, registrerede den 12. juni månedens hidtil højeste temperatur på 17,3 °C. Luften havde også en meget lav relativ luftfugtighed helt nede omkring 25 % og sammen med vindretningen indikerer det føhn-situation." Dagen efter d. 13. juni, hvor hundeslæde-billedet blev taget, blev der målt 15,2 °C.
Gennemsnitstemperaturen for Qaanaaq for juni (beregnet over perioden 2001-2013) ligger på 3,2 °C, og gennemsnittet af de højeste temperaturer lander på 5,7 °C, så det var godt varmt deroppe i forhold til normalen.
De 17,3 °C er ikke en juni-rekord for Qaanaaq, men det er meget nær. Den 30. juni 2012 måltes der nemlig rekordhøje 17,6 °C, og afsmeltningen satte ind endnu tidligere end i år.
John Cappelen forklarer de vejrmæssige omstændigheder, som har resulteret i de høje temperaturer på Grønland i år: ”Den 12. juni lå der et for årstiden kraftigt højtryk omkring Island. Det bestemte vejret over Nordeuropa, den østlige del af Nordamerika og også Grønland. Luften omkring Qaanaaq tilføres sydfra og stammer helt nede fra Newfoundland og omegn. Derfor er den lun. Undervejs afkøles varmluften i bunden, men så tilkommer den lokale føhn-effekt, idet varmluften når ned til havniveau.”
Den højeste temperatur nogensinde målt i Qaanaaq løb ind den 8. juli 2015 og lyder på 20,4 °C.
Er det klimaforandringer?
Der er så afgjort klimaforandringer på spil i Grønland: ”Vores klimamodeller viser, at sæsonen for havis i Grønland i fremtiden bliver kortere og kortere. Hvor hurtigt det kommer til at gå afhænger af, med hvilken fart den globale opvarmning skyder frem,” fastslår Ruth Mottram, klimaforsker ved DMI med speciale i Grønland og is.
Situationen på billedet er dog ikke i sig selv et direkte udtryk for den globale opvarmning, forklarer Ruth Mottram. Temperaturen har været usædvanlig høj i Grønland den sidste uge, men det skyldes vejr. Hver sommer driver varm luft op fra syd og får isen til at smelte. I dette tilfælde er varmen til gengæld kommet meget hurtigt, og grundet den tykke havis nedendunder, får det vandet til at ligge ovenpå isen. Det ser vildt ud og hører til sjældenhederne.
Det tankevækkende ligger i, at afsmeltningen af havisen er sket tidligere i år, end hvad man normalt kan forvente.
Se temperaturer i og omkring Grønland på Polarportalen.
Se flere vejrdata i DMI’s vejrarkiv.
Af John Cappelen, Ruth Mottram og Lærke Krogaard Hansen
19. juni 2019