Rekordvåd marts 2019
Regntøj og gummistøvler har været flittigt i brug i denne marts, hvor regnvejr har været hverdagsvejr. Dugfriske tal fra vejrarkivet viser da også, at marts allerede nu har slået den 41 år gamle nedbørrekord.
Regntøj, gummistøvler og afgrundsdybe vandpytter, regnen er faldet tungt i denne marts. Og det bakkes op af tal - nedbørsummen for marts 2019 lyder nu på hele 102,7 mm. Den gamle rekord fra 1978 på 100 mm er hermed slået med næsten 3 mm i skrivende stund.
En ny rekord er altid usædvanlig, men at der blot skulle gå lidt over halvdelen af marts, før rekorden blev slået, er exceptionelt. Thyge Rasmussen, som er vagthavende meteorolog på DMI, forklarer:
”Normalt er marts en relativt tør måned, så det specielle i denne marts er jo, at al regnen allerede er faldet i den første halvdel af måneden. Forklaringen på den megen regn skal findes i lavtryksbanen. Lavtrykkene, der dannes ude i Atlanten, og driver mod øst ind over Europa, bugter sig normalt i en kurve, som bevæger sig mod nord og syd. Men i denne måned har lavtryksbanen været mere eller mindre uforandret, da det ene lavtryk efter det andet har passeret ind over Sydskandinavien. Vi har altså ligget i den våde skudlinje og derfor fået rigtigt mange mm regn.”
Og hvordan ser det så ud i den kommende tid?
”Det ser mere tørt ud i den næste uges tid. Vi har fået højtryk over kontinentet, så nu er lavtryksbanen langt om længe rykket længere mod nord. Ugen efter kan der være tendens til, at lavtryksbanen trækker mod syd igen – så det er ikke sikkert, at vi har set det sidste til regnen endnu,” afslutter Thyge Rasmussen.
Vådest i det indre Jylland
Mens det på landsplan foreløbigt er blevet til 102,7 mm regn, så er der naturligvis altid steder, hvor regnen falder tungere.
”Det vådeste sted i Danmark ligger på grænsen mellem Grindsted og Vejle kommune, nemlig Billund Lufthavn, hvor der er målt hele 157,9 mm nedbør,” fortæller Mikael Scharling, klimatolog på DMI.
Og det er faktisk ikke nogen tilfældighed, at regnen falder tungt netop dér.
”Det er ganske tit, at det indre Jylland får mest nedbør, og det skyldes flere ting. Vi er tæt på den jyske højderyg, der er med til at presse luften opad, hvorved den afkøles og giver mere nedbør. Det er det, vi kalder 'orografisk nedbør' eller 'stigningsregn',” forklarer Michael Scharling og fortsætter:
”En anden ting, der betyder noget for, hvor der falder mest nedbør, er 'friktion' - altså den modstand, som luften møder, når den bevæger sig hen over en overflade. Hen over en 'glat' havoverflade er der ikke megen modstand sammenlignet med landjordens overflade, som er mere ru på grund af bevoksning, skove, byer, osv. Det bremser vindhastigheden og presser luftmassen opad. Og når luftmassen presses op, afgiver den mere nedbør.”
Se hvor vådt det har været i landets kommuner her.
Marts måned er traditionelt en af de tørreste måneder. I perioden 1961-90, som kaldes klimanormalen, blev der målt 46 mm nedbør i marts, og i den seneste dekadeberegning for 2006-2015 er der kun målt 40 mm.
Af Anja Fonseca
18. marts 2019