DMI i spidsen for global klimamodel
Klimaforsker ved DMI, Shuting Yang, skal fremover stå i spidsen for et stort europæisk konsortium, der udvikler globale klimamodeller.
Hvordan kommer klimaet til at udvikle sig i fremtiden, og hvordan vil klimaforandringerne påvirke vejret i Rigsfællesskabet og globalt?
De spørgsmål knokler et stort antal europæiske forskere på at besvare i den europæiske sammenslutning, EC-Earth, som fremover får dansk lederskab.
”Det er en stor ære for mig at blive udpeget som forkvinde i EC-Earth. Konsortiet af forskere fra flere europæiske lande løser en nøgleopgave med at give klare svar på, hvordan klimaforandringerne kommer til at påvirke vejret i fremtiden. Her har DMI nogle styrkepositioner, som bliver vigtige i arbejdet”, udtaler Shuting Yang.
Shuting, som oprindeligt er fra Kina, har siden 1996 arbejdet på DMI som forsker i klima og er ekspert i globale klimamodeller, der er nødvendige for at forstå, hvordan klimaet udvikler og forandrer sig.
Adgang til topmoderne klimamodeller
EC-Earth blev oprettet i 2006 og er et videnskabeligt netværk bestående 27 forskningsinstitutioner fra 10 europæiske lande.
Målsætningen for EC-Earth er at udvikle et globalt klimamodelsystem baseret på den verdensførende vejrprognosemodel for ECMWF (European Center of Medium Range Weather Forecast).
”Stærkt engagement i EC-Earth giver Danmark adgang til topmoderne globale modeller, der er helt nødvendige for, at der kan laves klimascenarier for Rigsfællesskabet og forstå klimaet i Arktis og Danmark”, udtaler Shuting Yang.
Konsortiet har tilsluttet sig den internationale koordinerede indsats i Coupled Model Intercomparison Project (CMIP) med EC-Earth klimamodeleksperimenter. CMIP udgør en stor del af det fysiske grundlag for rapporterne fra FN’s Klimapanel (IPCC).
Det er et meget beregningskrævende arbejde, som udføres delvist på DMI’s supercomputer som del af arbejdet under Nationalt Center for Klimaforskning.
Af Rasmus Bjørn
7. maj 2020