Er du varm på vind, vand og vejr?
Så skal du måske være meteorolog på DMI? Bliv en del af det meteorologiske maskinrum, hvor vi laver vejrudsigter til hele Rigsfællesskabet, der favner alt lige fra den rolige ’vejrdag’ til dage, hvor vejret viser tænder. DMI’s arbejde hviler på en solid bund af meteorologisk knowhow, teamwork tilsat de nyeste modelberegninger. Mød både nye og erfarne meteorologer fra DMI her.
Vejret interesserer og inspirerer mange mennesker. Er du én af dem, som bare ikke kan få nok af vind, vand og vejr – så skulle du måske blive meteorolog?
Nyt hold meteorologer er flyveklar
Danmarks Meteorologiske Institut uddanner cirka hvert andet år et hold meteorologer.
DMI’s nyeste bachelorhold har netop gennemført et halvt års uddannelse her på DMI, og de er nu erklæret ’flyveklar’ i vejrtjenesten.
Andy Lehtonen Ahumada er en del af det nye hold, og for ham er en gammel drøm gået i opfyldelse…
’Jeg valgte at blive meteorolog, fordi jeg altid har interesseret mig for vejret. Det tog for alvor fat i 10-årsalderen, hvor jeg begyndte at spørge min far om – hvorfor det regner, hvordan skyer opstår og så videre. Men jeg fik aldrig svar på spørgsmålene, og så måtte jeg jo selv i gang. Så for mig har der aldrig været tvivl om, at jeg selvfølgelig skulle være meteorolog,’ fortæller Andy Lehtonen Ahumada og afslutter:
’Jeg elsker at følge udviklingen af vejret og bliver stadig fascineret af vejrets mange forskellige former som regn, sne, torden og blæst. Jeg slipper aldrig vejret, og jeg følger altid med, selv når jeg ikke er på arbejde – på den måde er jeg miljøskadet.’
Marielle Bjerring Fournier er også en del af det nye meteorologhold, og for hende blev kimen til meteorologien også plantet på et tidligt tidspunkt.
’Min interesse for meteorologi startede, da jeg var helt ung med en fascination af skyer og vildt vejr. Fx var og er jeg stadigvæk typen, der elsker, når det tordner og meget gerne står ud af min seng, selvom jeg har lagt mig til at sove, for at sidde og kigge ud af vinduet i håb om at fange alle lynene. Det udviklede sig yderligere til et ønske om at forstå og mestre processerne bagom vejrets og også klimaets udvikling. Derfor var fysik og derunder meteorologien det naturlige valg for mig,’ forklarer Marielle Bjerring Fournier og fortsætter:
’Min vildeste vejroplevelse var i en lille jolle på en flod i Orinoco Deltaet i Venezuela, hvor det sjaskede ned. Motoren var gået i stykker, og pludselig slog lynet ned lige ved siden af. Jeg var vild med det! Eller en vandretur på Mont Tremblant i Canada, hvor vi oplevede alle fire årstider på en og samme dag. Det var vildt at opleve overgangen fra bidende blæst og utrolig ringe sigt i sne til høj solskin og varme.’ – Marielle Bjerring Fournier
’Noget af det sjoveste ved at være meteorolog er at opleve ens vejrforudsigelse gå i opfyldelse. Specielt hvis man har siddet og bøvlet med noget svært vejr, så er det en fantastisk følelse, når det ender med at passe i sidste ende. Eller når vejrmodellerne ikke fanger vejrudviklingen korrekt - her bliver man virkelig sat på prøve i sin teoretiske og praktiske kunnen, det er fedt.’
Erna Beckmann er også en del af det nye ’meteorolog-kuld’ her fra DMI. For hende har rejsen været en lidt anden.
’Klimaforandringer interesserer mig utroligt meget, og derfor har jeg taget en kandidatuddannelse i klimaforandringer oven på min meteorologiuddannelse. Som meteorolog sidder jeg på første række og følger, hvordan vejrmønstrene opfører sig, det bliver interessant at se, hvordan fremtiden kommer til at se ud, da vi står overfor store klimaforandringer.’ - Erna Beckmann.
’Jeg har altid været meget naturvidenskabeligt anlagt, og derfor valgte jeg at studere fysik på universitetet. Da jeg skulle specialisere mig inden for fysikken, valgte jeg atmosfærisk fysik - altså meteorologi. Jeg syntes emnet lød mest spændende, og så kan jeg heller ikke komme udenom, at filmen ’The Day After Tomorrow’ skubbede ekstra på min fascination af meteorologi,’ forklarer Erna Beckmann og afslutter:
’Der er masser af spænding i vejret. Siden jeg startede på DMI, har jeg været vidne til, at vi har haft en rekordvarm januar og en rekordvåd februar i år. Det er ret vildt.’
DMI byder på mange muligheder
DMI er et stort hus med mange muligheder, inden for det område, der kredser om naturvidenskab, klima og meteorologi, og hverdagen er aldrig blevet kedelig for Herdis Damberg. Hun har været meteorolog i 14 år på DMI og sidder nu som kommunikationsmedarbejder på DMI.
’14 år på samme arbejdsplads kan lyde af meget, men der er hele tiden masser af nye udfordringer, som jeg kan kaste mig over. Jeg startede i 2006 som meteorolog inden for flyvemeteorologi og kom et par år til DMI’s afdeling i Grønland, hvor jeg for alvor fik lov til at bruge min viden inden for meteorologiens luner. Sidenhen har jeg arbejdet i vores kundecenter, hvor DMI’s kunder får hjælp til deres produkter, jeg har været udlånt som vejrvært på DR – og nu sidder jeg i DMI’s kommunikationsafdeling. Her kan jeg kombinere de ting jeg brænder mest for, nemlig kommunikation om vejr og klima.’
Til sommer har vagtchef Erik Hansen været 25 år ved DMI, også han har været vidt omkring.
’Mit forløb ved DMI har været en spændende rejse, som til tider har været lige så omskiftelig som vejret i april. For mig er det fascinationen af vejret, der har stået i centrum. Jeg startede med maritim meteorologi, men har gennem tiden haft næsten alle spændende opgaver, som meteorologfaget kan byde på. Grønland er en af mine store interesser, fordi det er et kæmpe område med et ekstremt vejr og klima. Jeg har både lavet vejrudsigter og iskort til Grønland. I de sidste par år har varslingen af ekstremt vejr været en vigtig opgave. Det er sjovt at være med der, hvor udviklingen går stærkt. Siden jeg startede i 1995 er der sket virkelig meget med vores værktøjer og modeller’.
Vil du uddanne dig til meteorolog og arbejde på DMI, så læs mere her.
Hvad laver en meteorolog?
Meteorologerne på DMI udarbejder varsler om farligt vejr til beredskaber og offentligheden samt vejrudsigter til en lang række brugere, herunder Forsvaret, den civile luftfart, dmi.dk, de sociale medier og specialbrugere. Derudover udarbejdes isinformation for Grønland. De mange daglige udsigter er baseret på teamwork mellem meteorologerne og resten af DMI.
DMI benytter den nyeste teknik inden for modelberegninger, præsentationssystemer og kommunikation.
Meteorologerne holder øje med vejret døgnet rundt og året rundt, så skiftende arbejdstider er en del af jobbet.
Meteorologer på DMI arbejder enten på Lyngbyvej i København, på flyvestationerne Karup og Skrydstrup eller i vejrtjenesten i Kangerlussuaq i Grønland.
Hvordan uddanner DMI meteorologer?
Vi ansætter ca. hvert andet år et hold (bestående af ca. seks deltagere) bachelorer i naturvidenskab. Ansættelsen indebærer ca. fire måneders uddannelse i teoretiske og praktiske emner. Herefter får man, efter en kort ”On the Job Training”, selvstændige vagter. Centralorganisationen af 2010 (CO10) er faglig organisation og forhandlingsberettiget for bachelorer i meteorologi.
Hvad skal jeg kunne for at blive meteorolog?
For at blive meteorolog skal du have opnået en naturvidenskabelig bachelorgrad. Det kan fx være i geofysik og meteorologi, geologi eller geografi. Der vil lægges vægt på, at ansøgere har erhvervet sig ECTS-point inden for emnerne:
- Termodynamik
- Atmosfærefysik
- Dynamisk meteorologi
- Synoptisk og mesoskala metorologi
- Klimatologi
- Oceanografi
ECTS-pointene skal være opnået på kurser inden for emnerne på universitetsniveau samt bachelor- og/eller kandidatprojekter.
For at blive optaget på en bacheloruddannelse skal du have en gymnasial eksamen eller lignende. Desuden er der specifikke adgangskrav.
En naturvidenskabelig bacheloruddannelse kan også udbygges til en cand.scient. og ph.d. inden for det meteorologiske- eller klimavidenskabelige fagområde. Så vil du fx kunne søge et job i DMI’s forskningsafdeling. Cand.scient. er normeret til i alt fem års studium og ph.d. til otte år.
Hvis du er interesseret i, hvordan dagligdagen fungerer for en meteorolog på DMI, kan du læse mere her: Mød en meteorolog fra DMI på Studentum.dk.
Samarbejde med studerende
På DMI er vi også meget interesserede i at samarbejde med studerende. Vi har flere universitets- og ph.d.-studerende ansat. Herudover har vi en samarbejdsaftale med Københavns Universitet, og vi er åbne for samarbejder med studerende fra andre universiteter omkring bachelor- og specialeskrivning inden for meteorologi og klima.
Du kan altid kontakte os, hvis du er interesseret i at samarbejde med os eller vil høre om jobmuligheder. Se også Ledige stillinger.
Af Anja Fonseca
1. juli 2020