Høj risiko for tørke – varer det ved?
Trods flere dage med nedbør omkring månedsskiftet fra april til maj, er tørkeindekset igen kravlet over ni. Det svarer til høj risiko for tørke og er ifølge DMI’s klimatolog Mikael Scharling usædvanligt for årstiden. Vejret har dog taget et mærkbart skifte til en mere ustadig, kølig og blæsende vejrtype med byger, men er det nok til at slukke tørkeindekset rødglødende farve? Vi kigger bagud, forud og endnu længere frem.
Udbredt tørt vejr fra slutningen af marts og langt ind i april sendte tørkeindekset på himmelflugt. Herefter har vejret skiftet mellem stabilt vejr og en vedholdende blå himmel til mere ustadige, kølige og blæsende forhold og sporadisk nedbør.
Det ustadige vejr har dog ikke bragt særligt store mængder regn med sig, og det har gjort, at tørkeindekset fortsat ligger i den høje ende.
Klimatolog: Usædvanlig tørt forår
Foråret er en tør tid på året, men ifølge DMI’s klimatolog Mikael Scharling er det alligevel usædvanligt for årstiden med så højt et tørkeindeks.
”Vi har i år allerede haft 14 ’tørkedage’ – altså et tørkeindeks på ni eller højere. Til sammenligning havde vi i gennemsnit ti tørkedage i perioden 2005-2019, og det er vel og mærke for hele sommerhalvåret! Der mangler omkring 45 millimeter regn, før tørkeniveauet normaliserer sig. Det er en del.”
Mikael Scharling efterspørger altså 45 millimeter nedbør, før tørken forsvinder. DMI’s vagtchef Mette Zhang har kigget den næste uges vejr igennem, men kan ikke finde meget mere end 10 millimeter frem på landsplan.
”Det er primært byger, som passerer landet i den næste uges tid, og derved kan der lokalt falde noget mere nedbør end andre steder. Men i gennemsnit for hele landet ser det ud til, at der kan falde omkring 10 millimeter. Så der er ikke meget hjælp at hente de kommende dage,” fortæller Mette Zhang.
Er der hjælp at hente i en dugfrisk månedsprognose?
Langtidsmeteorolog Martin Lindberg har kigget fire uger frem i prognoserne, men selv på lang sigt kan Martin ikke vride ret meget nedbør ud af prognoserne.
Ifølge Martin Lindberg vil der nemlig være en overvejende tendens til højtryk i vores nærhed, som forhindrer de fleste fronter og lavtryk i at nå landet.
”I slutningen af maj og de første par uger af juni forventer jeg højtryk eller højtryksrygge lige vest for Skandinavien og i perioder nok også ind over Skandinavien. Det betyder overvejende tørt og solrigt vejr henover månedsskiftet, og nedbørmængderne ender noget under det normale for årstiden.”
Læs hele månedsprognosen
Der er altså ikke udsigt til de store ændringer, hvad angår nedbørmængder og tørkeindeks den kommende tid.
Længerevarende tørke kan skade plantevækst, og der vil også typisk være forhøjet fare for naturbrande. Derfor giver det god mening at være forsigtig med ild i naturen.
Følg med i tørkeindekset og brandfareindekset
Af Herdis Preil Damberg
12. maj 2020