Solrigeste forår i 100 år

Følger man kalenderen, slutter foråret ved udgangen af maj. Det betyder, at klimatologerne er ved at kunne gøre regnebrættet op over forårsmånederne marts, april og maj. Mens årstiden temperaturmæssigt har ligget tæt op ad den nye klimanormal for 1991-2020, ser det noget anderledes ud med nedbøren. Og så sætter foråret 2020 ny solskinsrekord!

700 timers solskin

Overordnet set ender foråret temperaturmæssigt tæt på den nye klimanormal for 1991-2020. Klimanormalen fortæller, hvordan vejret er i gennemsnit over en periode på 30 år, og man kan f.eks. gøre det op måned for måned. Marts og april blev lidt varmere end den nye normal, mens maj ender en del koldere, uden dog at få en plads på top-10 over de koldeste maj-måneder.

Alle tre forårsmåneder fik noget mindre nedbør, end det vi kan forvente ift. den nye klimanormal. Nedbørsummen ender hele 30 % under normalen for årstiden. Den begrænsede nedbør hænger sammen med, at vi i lange perioder har ligget i en relativ kold og tør luftmasse, der generelt har givet få nedbørdage. Og når det endeligt har regnet, har det ikke været i de store mængder.

Den tørre luft har givet solen god plads til at skinne over landet, og både marts og april kom i top-10 over solrigeste måneder. Maj bliver ikke helt så solrig, men også pænt over den nye normal.

Tilsammen har solen skinnet omkring 700 timer gennem hele foråret, og det svarer faktisk til mere end 7,5 timer pr. dag, hvis solskinstimerne havde været spredt jævnt ud. Det er nok til at slå den gamle rekord på 663 solskinstimer fra 2008 af pinden.

I marts ophørte regnen

Marts 2020 blev tør og ganske solrig, men med en gennemsnitstemperatur på 4,4 grader også køligere end de tre foregående vintermåneder. Det er usædvanligt og sker kun en gang hvert 10. år.

En tør, klar luft gav også nattefrost mange steder i den sidste halvdel af måneden. Men faktisk var middeltemperaturen til den lune side sammenlignet med en normal marts. Sammenholder man dette års marts med den helt nye klimanormal, som er gennemsnitstemparaturen for marts i perioden 1991-2020, blev marts 1,1 °C lunere.

Marts 2020 blev den tørreste marts i seks år, men der var stor forskel på første og sidste halvdel af måneden. Efter en meget våd vinter med tangering af nedbørsrekorden i februar, holdt det meget våde vejr pludselig op den 18. marts, og den sidste halvdel af måneden blev solrig og næsten helt tør. 

Denne marts endte som den tørreste marts i syv år med blot 36,8 mm nedbør. Sammenlignet med klimanormalen 1991-2020 faldt der 9,6 mm nedbør mindre end gennemsnittet, som var på 46,4 mm.

Med gennemsnitlig 10 timers solskin pr. dag siden den 19. marts, blev marts 2020 den 6. solrigeste DMI har registreret. Det blev også den solrigeste i seks år med i alt 182,0 timers solskin. Det er hele 51,4 timer mere end i gennemsnittet for marts i perioden 1991-2020, som ligger på 130,6 timers solskin.

April var tør og solrig, men også ret omskiftelig

April 2020 vil mest blive husket for masser af sol fra en næsten skyfri himmel. Måneden startede dog blæsende, da et kraftigt lavtryk den 2. april passerede nord om Danmark og gav store dele af landet hård kuling fra vest med vindstød af stormstyrke og i Nordjylland endda op til orkanstyrke.

Efter lavtrykspassagen etablerede et næsten stationært højtryk sig nordvest for Danmark, så kølig og tør luft strømmede ned over landet fra nordøst. Det gav dagtemperaturer op omkring de 15 grader, men det tørre og klare vejr gav også nætter med temperaturer lokalt under frysepunktet og dertil et stort nedbørsunderskud.

Højtrykket holdt stand vest for Danmark i næsten to uger og gav en lang periode med høj sol og blå himmel. April 2020 kom ind som nummer 4 på DMI’s top-10 liste over de mest solrige april-måneder.

Sidst i april fik vi igen mere køligt og ustadigt vejr med regn eller byger fra tid til anden, men tørkeindekset ligger stadig højt. Det mere omskiftelige og blæsende vejr gjorde dog, at nattefrosten forsvandt, og vandet, der trods alt er kommet, var mere end tiltrængt på de tørre marker.

Rekordløs maj

Maj måned blev en måned, hvor vi i langt overvejende grad hentede vejret vestfra. Det var generelt kølig luft med oprindelse over Nordatlanten, og det gjorde især ved Vestkysten og i Nordjylland også måneden til en ganske blæsende affære. Med en forventet middeltemperatur på 10,1 grader blev måneden da også kølig ift. 1991-2020 klimanormalen, men ikke blandt de koldeste maj-måneder, DMI har registreret.

Måneden blev relativt solrig og tør ift. 1991-2020 normalen, men igen hverken blandt de nedbørfattigste eller solrigeste maj måneder, DMI har registreret.

Sidste år var maj (2019) lidt koldere med en middeltemperatur på 9,8 grader, mere våd med 53,8 mm nedbør og mindre solrig med 215,1 timers solskin.

Høj sol afslutter foråret

Maj sætter meget passende punktum for foråret med det vejr, som har været mest karakteristisk for forårsmånederne - højtryksvejr, som her på tærsklen til sommer giver os tørt vejr med masser af sol og temperaturer pænt over de 20 grader. En dejlig måde at blive sendt mod sommeren på!

Af Mikael Scharling og Erik Hansen
29. maj 2020

 

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle