På isen i Nordvestgrønland
I disse dage er et hold af DMI’s klimaforskere draget mod nord til byen Qaanaaq i Nordvest-grønland. Klimaforskerne skal indhente data til flere spændende projekter inden for havis, gletsjere og klimaforandringer. Læs hvad klimaforskerne laver, og hvilken forskel de reelle målinger gør for forskning og for klimamodeller.
Tre gange årligt tager et par af DMI’s ocean- og klimaforskere til Qaanaaq i Nordvestgrønland. Sent på efteråret lægges måleinstrumenter ud i fjordsystemet Inglefield Bredning og på havisen, i løbet af foråret tjekkes måleinstrumenterne efter og sidst på foråret hente målerne ind igen.
I år er turen, hvor målerne hentes ind udvidet med flere deltagere, og der er gang i flere projekter, der skal bidrage med ekstra byggesten til forskningen i klimaforandringer og til at gøre klimamodellerne bedre.
Hav- og ismålinger – hjælper med bedre klimafremskrivninger og satellitbilleder
I slutningen af efteråret 2020 satte DMI’s klimaforsker og oceanograf Steffen M. Olsen måleudstyr ud på den landfaste havis i samarbejde med et lokalt team af fangere og fiskere fra Qaanaaq, og nu er turen kommet til at hente målerne ind igen, så data kan analyseres.
Målingerne fra havisen og havet gør os klogere på, hvordan varme havstrømme påvirker havisen og gletsjernes tilbagetrækning, og målinger fra havisen indgår i udvikling af bedre klimatidsserier for havisens udbredelse.
Måleserier så højt mod nord er exceptionelle i forståelsen af, hvordan klimaet udvikler sig, og de er derfor afgørende input til udviklingen af bedre klimamodeller.
Målinger fra gletsjere giver information om flydehastighed og isens evne til at reflektere sollys
I år er turens formål udvidet. DMI’s glaciolog og klimaforsker, Ruth Mottram, forsker inden for klimaforandringer i Arktis og arbejder med at estimere Indlandsisens massebalance. Derfor skal hun blandt andet indhente sne- og isprøver fra en nærliggende gletsjer. Prøver der giver værdifuld viden med hjem til kontoret om blandt andet isens massefylde og isens albedo – altså, hvor godt den reflekterer solens stråler, og hvor meget energi (varme) isen absorberer.
Disse og mange andre forsøg er en del af arbejdet med forbedre klimamodeller og de udregninger, der ligger bag Indlandsisens massebalance.
I samme omgang skal Ruth Mottram også lave målinger på vegne af japanske kollega fra Hokkaido Universitet, der på grund af COVID-19 er forhindret i at komme til Grønland. Her kan DMI’s forskere hjælpe med at tilse de stager, der er sat i isen, og som udgør målinger over bevægelser i gletsjeren siden 2012.
Direktør på glatis
Endnu en deltager på dette års feltprogram er DMI’s direktør Marianne Thyrring. Marianne Thyrring er med for at få et indblik i det vigtige forskningsarbejde, der udføres i Grønland, og for at følge det tætte arbejde, der er mellem forskerne og de lokale fiskere og fangere, som hvert år hjælper DMI’s forskere med at indhente og udsætte målere på havisen.
De lokale fangere og fiskere spiller en afgørende rolle i arbejdet med at få måleudstyret placeret ude under isen om vinteren og bjærget igen i forsommeren. Dels transporterer de de store mængder udstyr på deres hundeslæder, dels hjælper de med deres lokale viden om isen og den beskaffenhed, og med deres traditionsrige arbejdsmetoder i isen er de med til at udføre en del af arbejdet sammen med forskerholdet.
Af Herdis Preil Damberg
7. juni 2021