Tidlig nattefrost
Sæsonens første frost indfandt sig tirsdag morgen 20. september. Det er tidligt på året, men ellers helt efter bogen.
Ved 7-tiden i morges fik vi efterårets første nattefrost, -0,5 grader registreret ved Ikast i det centrale Jylland. Og det vil formentlig gentage sig natten til onsdag, idet prognoserne tyder på klart og stillestående vejr, og en overordnet svag nordlig strømning af kølig efterårsluft. Alt sammen hovedingredienser til kølige nætter i vinterhalvåret.
Det er igen i den centrale del af Jylland, at vi den kommende nat forventer de laveste temperaturer.
Vejr er ikke en eksakt videnskab, og derfor skal der ofte en forsker, en meteorolog eller en klimatolog ind over et studie, en prognose eller en måling for at vurdere resultatet. Årets første nattefrost er ingen undtagelse. Den er ofte lokal, kortvarig og kun lige under frysepunktet, idet jorden endnu har et lager af varme fra den lune sensommer.
- Vi hører ofte folk foreslå, at der er en sammenhæng mellem tidlig frost og den kommende vinters strenghed. Det er der absolut ikke, siger klimatolog Mikael Scharling og tilføjer:
- Årets første frost afhænger af forskellige meteorologiske sammenfald, og det kan ikke bruges til at forudsige den kommende vinters vejr.
Kigger vi tilbage på de seneste 20 år, så forekom sæsonens tidligste nattefrost 17. september 2005, mens den seneste frost først blev registreret 8. november 2001.
Det store spænd i datoerne skyldes blandt andet vejrets store variation i efteråret, og at det ofte er små forskelle der afgør om vi kommer ned under frysepunktet, eller forbliver i plusgraderne. Sikkert er det dog, at den første frost dukker en anelse uventet op, meget lokalt og meget let, og så er det på klare og vindstille nætter. Og den første nattefrost bliver altid målt på stationer langt fra kysten, og gerne i Jylland, som afkøles hurtigere end øerne.
DMI måler vejret her og nu på målestationer, som er spredt over både Danmark og Grønland, og efter et kvalitetstjek indgår målinger som tidsserier, der kan sige noget om klimaet i en kommune, landsdel eller en by.
Mikael Scharling, klimatolog og DMI Kommunikation
20. september 2022.