Januar var vildt våd og varm
2023, der åbnede med en varmerekord nytårsdag, skriver sig nu ind i årbøgerne med en ny rekord. Det meget milde og våde vejr dominerede næsten hele måneden, og nu er januar 2023 bogført som den vådeste, der nogensinde er registreret, siden de landsdækkende målinger blev sat i gang i 1874.
Vinterfrakke og støvler har flere dage været skiftet ud med regntøj og røjsere i en uhørt våd og meget mild vintermåned. Det blev blot til få dage uden nedbør, og med 124,5 mm i regnmåleren blev januar 2023 til den vådeste januar nogensinde målt. Den tidligere rekord fra 2007 på 123 mm blev slået, få timer inden januar blev til februar.
Men meteorologisk set, åbnede dramaet, allerede inden nytårsraketterne var fejet sammen. Januar kom nemlig både særdeles varmt og vådt fra start.
Årets første dag bød på ny varmerekord for måneden, da temperaturen steg til 12,6 grader. Og med den varme luft fulgte en masse vand. Åer gik over deres bredder, og der opstod søer i haver og på marker. Efter 11 dage havde januar fået, hvad der svarer til en normal januar måneds nedbør (65,3 mm, som er klimanormalen for 1991-2020).
Selvom temperaturen faldt en smule i løbet af januar, endte måneden i gennemsnit på 3,8 grader. Klimatolog Frans Rubek placerer januar 2023 på top 10 over varme januar måneder:
- Det har bestemt været en januar måned til den varme side. Med en gennemsnitstemperatur på 3,8 grader er måneden 2,2 grader varmere end klimanormalen* for januar, og det placerer januar 2023 på en 9. plads over varmeste januar, siden vi begyndte at registrere temperaturen systematisk i 1874.
*Klimanormalen 1991 til 2020
Varmt og vådt – som hånd i handske
Vintervejret i Danmark har det med enten at vælge et koldt og relativt tørt spor eller et varmt og vådt spor. I sidste tilfælde skyldes det, at lavtrykkene kommer ind fra vestlige retninger og trækker mild atlanterhavsluft op over landet, mens den ene front efter den anden passerer. Og det er netop tilfældet i den forgangne måned.
Årsagen til de store mængder nedbør skal findes i den milde luft fra Atlanterhavet. Varm luft kan nemlig indeholde mere fugt end kold luft, og netop på sin færd over Atlanterhavet samler luften en masse fugt op. Fugt, der lander som regn og slud over Danmark og omegn, når den milde luft møder koldere luft fra kontinentet.
Du kan finde flere fakta om januar måned her.
Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
1. februar 2023.