DMI får endnu en arktisk opgave

Fra og med Finansloven 2025 overtager Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) på DMI administration af klimastøtten til Arktis fra Energistyrelsen

16. december 2024. Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet (KEFM) har siden 2008 deltaget i Arktisk Råds klimasamarbejder samt bidraget til danske positioner på området i forhold til rigsfællesskabets deltagelse i det arktiske samarbejde. Danmark har desuden ydet miljø- og klimastøtte til Arktis siden 1994. Klimastøtten til Arktis understøtter bl.a. kongerigets deltagelse i klimasamarbejde i Arktisk Råd og andre internationale klimafora ved at finansiere klimaovervågningsindsats i Arktis, med et særligt fokus i Grønland.

KEFM har besluttet at klimastøtteordningen fra og med Finansloven 2025 vil blive omorganiseret, således at Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) under Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) overtager administrationen af klimastøttens midler fra Energistyrelsen.

Overdragelsen til NCKF understøtter klimafaglig synergi og sammenhæng i overensstemmelse med DMI’s rolle inden for arktisk klimaforskning og styrker DMI’s rolle som regeringens klimavidenskabelig rådgiver. Klimastøtten til Arktis omlægges samtidig fra at være en konkurrenceudsat tilskudspulje til potentielt flerårige samarbejdsaftaler. Aftaler vil fremover i endnu højere grad skulle understøtte de aktuelle behov og muligheder for tidssvarende klimaovervågningsprogrammer i Arktis, Grønland og Færøerne, herunder programmer i regi af Arktisk Råds klimasamarbejde, AMAP, og internationale klimafora.

Klimastøtten til Arktis opdeles i to puljer. En hovedpulje med det primære formål at støtte monitorerings- og undersøgelsesprogrammer af klimaforandringer i Arktis samt en mindre pulje til understøttelse Danmarks deltagelse i i internationale og regionale fora og samarbejder om klimaforandringer i Arktis, herunder Arktisk Råds arbejdsgruppe AMAP.

Mindre administration og højere budgetsikkerhed
Omorganiseringen vil i højere grad sikre budgetsikkerhed over tid samt nedsætte administrationsbehovet for ansøgere, idet samarbejdsaftaler kan løbe i op til 4-årige perioder, med forbehold for den fortsatte bevilling i Finansloven.

DMI lægger op til at 2025 bliver et transitionsår, hvor eksisterende længevarende moniteringsprogrammer vil fortsætte, mens de fremadrettede rammer for ordningen fastlægges. DMI vil invitere mulige samarbejdspartnere til dialog med henblik på at fortsætte støtten til konkrete moniteringsprogrammer i transitionssåret.

Desuden vil der i 2025 blive foretaget en ekstern evaluering af de hidtidige erfaringer med klimastøtten til Arktis.

DMI Kommunikation

Viden om vejr og klima

Se alle