Sjaskvåd sommer

Klimatologerne kan nu sætte hak ved sommeren 2024. Den er bogført i DMI’s arkiver, som den 6. vådeste og solrig.

4. september 2024. 

Sommeren 2024 er, ifølge kalenderen, forbi. Den udmærkede sig ved at have været en del vådere end normalt. Hele 295,6 mm blev det til, og den 6. vådeste i målehistorien – næsten 40 procent mere end klimanormalen 1991-2020, der lyder på 212,2 mm.

Størstedelen af nedbøren faldt i juli – desværre for de mange turister og danskere der holdt ferie i Danmark.

Sommeren bød også på mange skybrud, og i juni og august blev der målt dobbeltskybrud.

Årsagen til det våde vejr skal findes i fordelingen af højtryk og lavtryk. En stor del af sommeren har lavtryk og fronter haft fri bane ind over landet, og samtidig har det været varmt mod syd. Så ofte har lavtrykkene haft en del fugt med sig.

Samme vejrtype med lavtryk, der trækker ind over landet fra vest, giver også en overvægt af nedbør til den vestlige del af landet, da fronter ofte svækkes på vej ind over Jylland mod øst.

Trods store mængder regn, har solen alligevel banet sig vej til sommerland. Mest til den østlige del, men mellem byger og fronter har der også været mulighed for at nyde solen i det jyske og fynske.

Solen skinnede i gennemsnit 702,7 timer, hvilket er lidt over normalen på 653,0 timer. Solskinsøen, Bornholm, levede op til sit kælenævn og løb af med mest sol: 830,2 timer. Det kan midt- og vestjyderne måske skele lidt misundeligt til med kun 650,4 timers sol.

Temperaturen kunne næsten ikke være mere normal. Landsgennemsnittet endte på 16,0 °C over juni, juli og august - kun 0,1 °C under klimanormalen på 16,1 °C.

Det har til gengæld været sparsomt med sommerdøgn. Det blev kun til 21 meteorologiske sommerdøgn, altså 21 dage, hvor temperaturen et sted i landet sneg sig over 25,0 °C. Det er blandt de fem laveste siden 2005.  

Nuancerne er alligevel værd at fremhæve. August var 1 grad varmere end juli, og lunest blev det i den sydøstlige halvdel af landet.

Du finder flere detaljer i klimatologens gennemgang

DMI Kommunikation

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle