Stor forskel på dag og nat
Foråret er kendt for store temperatur-kontraster fra nat til dag, og af og til kan det føles som vinter om natten og sommer om dagen. Det er der en god forklaring på.
For det første er jordens overflade og de dybere jordlag altid blevet kølet godt ned i løbet af vinteren. Og havet er også godt koldt. Det gør at det lynhurtigt bliver koldt, når solen er gået ned. Og det kan blive rigtig koldt.
Til gengæld får solen magt ganske hurtigt i løbet af foråret, og på dage, hvor luften er tør og der ikke er ret mange skyer, vil luften hurtigt blive varmet op.
Det giver nogle store kontraster fra dag til nat.
Forårets tørre luft hjælper også til. Tør luft varmer nemlig både hurtigere op og køler hurtigere ned end fugtig luft gør.
Den tørre luft er desuden ofte koblet til få eller ingen skyer. Og uden skyer slipper solens lys uhindret ind i dagtimerne, mens varmen har alle muligheder for at stikke af, når natten falder på.
Selv om foråret er den tørreste årstid, så kan der være fugt nok i luften til, at det udkrystalliserer som rim, når temperaturen falder til nær frysepunktet. Og sætter rimen sig på vejbanen, bliver den glat.
Af den grund kræver foråret ekstra opmærksomhed, for selv om meteorologerne snakker om 15°C i dagtimerne, udelukker det ikke nattefrost og dermed risiko for glatføre i morgentimerne.
Ekstrem årstid
Marts er måneden med den allerstørste forskel mellem den absolutte varmerekord og den absolutte kulderekord. Hele 49,2°C er der fra den laveste temperatur på -27,0°C til den højeste temperatur der er målt i marts på 22,2°C. De -27,0°C blev målt natten til den 6. marts 1888 ved Holbæk, og de 22,2°C blev målt i Karup den 18. marts 1990.
På de næste pladser finder vi april med en forskel på 47,6° (-19,0°C -> 28,6°C) og februar med 44,8° (-29,0°C -> 15,8°C).
Temaansvarlig DMI kommunikation
Opdateret 6. september 2018