Havisen i Nordvestgrønland er brudt tidligt op i år

Havisen brød tidligt op i Nordvestgrønland efter et lunt forår og en usædvanlig varm periode i juni. Men hvor usædvanligt er det egentligt, at havisen på disse kanter bryder op midt i juni? Vi har gransket satellitbilleder og kigget nærmere på statistikken.

Én af DMI’s klimaforskere var i midten af juni i Nordvestgrønland for at hente måleudstyr på havisen. Det var en usædvanlig varm dag, og det afstedkom et efterhånden velkendt billede af slædehunde, der løber på havisen med smeltevand godt op over poterne.

Nyhed om de våde hundepoter

Dagen var næsten rekord varm, og det betød masser af smeltevand på havisen. Eftersom der ikke var nogle revner i den tykke havis kunne vandet ikke løbe nogen steder hen.
Havisen i Inglefield Bredning brød dog op nogle dage efter – hvilket var noget tidligt på sæsonen.

Ifølge souschef i DMI’s forskningsafdeling, Ole Krarup Leth, kan en tidlig afsmeltning af havisen være et forvarsel om at isen begynder at bryde op.
Ole Krarup Leth uddyber: ”Tidspunktet for havisens opbrud afhænger dog også af andre forhold, så som havisens tykkelse, vindforhold, havtemperatur, havstrømme, tidevand og bølger. Så det er mere komplekst end som så.”

Satellitbilleder afslører hvornår isen normalt bryder op syd for Qaanaaq

For at vurdere, hvornår havisen normalt bryder op, har DMI’s Istjeneste analyseret satellitbilleder for området over de seneste 10 år, hvor der næsten har været daglige passager af satellitter.

De første tegn på opbrud af isen syd for Qaanaaq i Inglefield Bredning i år kunne ses på satellitbillederne den 19. juni. Altså kun 1 dag senere end det tidligste opbrud i denne periode, som var den 18. juni 2016.
Ydermere falder dagen 10 dage før medianen for denne periode.

I et klimatisk perspektiv var det også tidligt

10 års data er dog ikke nok, hvis man skal se på tidspunktet for havisens opbrud i et klimatisk perspektiv.

Nedenfor ses resultatet af et tidligere DMI-studie baseret på mere end 117 års iskort fra DMI’s Istjeneste og den Canadiske Istjeneste.

Dette studie viser hvorvidt, der har været fastis i Inglefield Bredning hvert år i juni, juli og august måned i perioden fra 1899 til 2015, dog med undtagelse af perioderne 1940-1945 og 1957-1967, hvor der ikke foreligger observationer.

Her ses det, at før omkring år 2000 har isen typisk brudt op efter midten af juli måned.
Efter år 2001, med undtagelse af 2004-2006, har isen typisk brudt op før midten af juli, hvilket også passer med statistikken baseret på satellitbilleder gennem de sidste 10 år.

Så opbruddet af havisen i Inglefield Bredning den 19. juni 2019 må siges at være tidligt på sæsonen både i et nutidigt og et klimatisk perspektiv.

Varmt forår og ekstra varme i juni spillede ind

Det naturlige spørgsmål er så, hvorfor skete det så tidligt i år?

Seniorklimatolog ved DMI, John Cappelen har kigget nærmere på vejrforholdene i Nordvestgrønland både for maj og midt juni. Ikke overraskende er det usædvanligt varmt vejr både i maj og midt juni, som er medårsag til dette tidlige opbrud, og temperaturen fik yderligere et skub af varm føhnvind omkring den 12. juni.
”Byen Qaanaaq, som ligger lige nord for Inglefield Bredning målte torsdag den 12. juni midt på dagen 17,3° C, hvilket er et godt stykke over juni’s gennemsnitstemperatur for Qaanaaq som over perioden 2001-2013 ligger på 3,2° C. Og kigger vi på gennemsnittet af de højeste temperaturer for juni for den samme periode er det på 5,7° C. Så det var godt varmt deroppe.” fortæller John Cappelen

”Én varm dag er dog ikke nok til at få havisen til at bryde op. Maj var også varm i Qaanaaq og omegn. Gennemsnitstemperaturen i Qaanaaq var 0 °C mod -3,4 °C over perioden 2001-2013 og har derfor sat gang i processen.” tilføjer John Cappelen..

Af Herdis Preil Damberg
11. juli 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle