Skybrudssæsonen er begyndt

Skybrud og kraftige byger er mest et sommerfænomen, og selvom maj måned har været til den kølige side, har de første kraftige skybrud alligevel huseret i denne uge. Skybrudssæsonen er derved sat i gang med op til flere brag og glimt på himlen i tirsdags.

I tirsdags blev der registreret skybrud flere steder i Danmark, og blandt andet i Næstved var skybruddet så kraftigt, at det oversteg kriteriet for skybrud med 100 %.

Starten på skybrudssæsonen gik derved ikke stille for sig.

Klimatolog Mikael Scharling har kigget på fordelingen af skybrud for de sidste par år (2011-2018), og ud fra denne statistik kan vi udlede følgende:

  • Der er stor variation fra år til år
  • I gennemsnit er der 22 dage pr. år, hvor der et eller andet sted i Danmark forekommer skybrud
  • Der er blevet registreret flest dage med skybrud i 2014 (33 dage)
  • Der er ingen år uden skybrud - heller ikke hvis man kun ser på de meget kraftige skybrud (>30 mm)

Skybrud er et sommerfænomen

Ser man på nedenstående figur, hvor antallet af skybrud er gjort op måned for måned, er det tydeligt, at skybruddene har en forkærlighed for Danmark i sommerperioden og i skulderperioden før og efter sommeren.
Det er der en ganske god forklaring på.

Byger opstår ved store temperaturfald med højden

Byger opstår, når der er store forskelle i lufttemperaturen fra jordhøjde og op i atmosfæren. Det ses især om sommeren, hvor landjorden nemt varmes op, og skaber en ustabil luft med et meget varmt underlag og et koldt øvre lag i atmosfæren.
Om vinteren er det derimod ofte til havs de kraftigste byger bliver dannet, idet det er her, vi ofte har den varmeste overflade i forhold til temperaturen højere oppe.

Læs mere om byger her

Af Herdis Preil Damberg
23. maj 2019.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle