Danmark

Månedsprognose

Udsendt 24. september 2024 (gældende fra 30. september til og med 3. november)

Tropiske cykloner ved USA’s østkyst kan her i efteråret overføre deres energi til lavtryk over Atlanterhavet, som så bevæger sig østover mod Danmark. Det kan give store usikkerheder i prognoserne, men også i særlige tilfælde blæsevejr eller nedbør over Danmark som er ud over det sædvanlige. Det er der øget risiko for i uge 39. Nattefrosten lader tilsyneladende vente på sig, og næste måned præges af regn, vind og skyer, med pletvis sol, men med en efterårsferie til den bedre side.    

Uge 40 (30/9 – 6/10)
Uge 39 slutter koldt og blæsende, og derfor vil uge 40 føles en anelse lunere, selvom temperaturen forventes at ligge ganske normalt for årstiden.

Ugen forventes at åbne med skyer, regn og blæst. Lavtryk presser på fra vest i denne uge. Nogle prognoser peger på, at de vil dominere over Storbritannien og sende ustadig men mild luft over Danmark, mens andre peger på, at lavtryk kan passere lige nord for Danmark, og det vil i så fald betyde en god omgang blæst og regn.

Der er dog mulighed for en overgang med højtryk, der kan give mere roligt vejr med sol igennem skyerne.

Generelt en vådere uge end normalt, med nedbørsmængder lidt eller noget over normalen, svarende til ca. 15-40 mm. 

Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 12 og 18 grader, og om natten oftest ned mellem 5 og 12 grader.

Samlet set ventes temperaturer omkring det normale for årstiden.

Uge 41 (7/10 – 13/10)
Tendensen er lavtryksbaner over Island mod Nordskandinavien og til tider måske ned over Storbritannien. Det betyder, at lavtryk vil holde sig fint nordvest for Danmark, men vil trække fronter med regn og skyer ind over Danmark fra vest.

Temperaturen forventes at holde sig i det lunere hjørne med luft fra det sydvestlige verdenshjørne.

Dermed forventes temperaturen samlet set at blive lidt over det normale for årstiden, og det bliver svært at finde nattefrost endnu. 

Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 11 og 17 grader og om natten oftest ned mellem 4 og 12 grader.

Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud at ende omkring eller lidt over det normale for årstiden, svarende til ca. 15 til 30 mm.

Uge 42 (14/10 – 20/10)
Her er en generel lavtryktendens over Skandinavien og Danmark, mens højtryk forventes at blive stærkere ude over Atlanten og blokere for lavtryk vestfra.

Det vil betyde lidt blandet vejr over Danmark, men måske mere roligt vejr uden de store udsving. I denne efterårsferie kan man forvente både dage med solskin og dage med skyet vejr, men nok lidt mindre nedbør og mindre blæsende end forventet i begyndelsen af oktober.

Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 10 og 16 grader, og om natten oftest ned mellem 3 og 12 grader.

Samlet set ventes temperaturer omkring eller måske lidt over det normale for årstiden.

Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud at ende omkring det normale for årstiden, svarende til omkring 20 mm.

Oversigt for perioden 21/10 til og med 3/11
De store europæiske og amerikanske prognoser er uenige. De europæiske prognoser lover rimelig roligt vejr med gode chancer for solskin og lunere dagtemperaturer, mens de amerikanske prognoser er både koldere og vådere. I dette tilfælde hælder min personlige analyse til de europæiske prognoser med pænere vejr.

Der er dog én ting, prognoserne er enige om: at højtryk vil have en tendens til at blokere for lavtryksbaner fra Atlanten og ind over Danmark. Det betyder mindre omskifteligt vejr og også mindre risiko for blæsevejr.

Får vi den europæiske udvikling, vil det både blive lidt tørrere og lidt lunere i slutningen af oktober end normalt for årstiden, men også en øget risiko for en stille og skyfri nat med let nattefrost.

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).

Af langtidsmeteorolog Lisette Grenbom

Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.

Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.

Viden om vejr og klima

Se alle