Danmark

Månedsprognose

Udsendt 8. april 2025 (gældende fra 14. april til og med 18. maj). Næste prognose udgives 15. april.

Påskeugen byder på varmt vejr, som måske kan snige sig op over 20 grader, men det bliver med blandede skyer og mulighed for byger.  Men helt generelt går vi en solrig og lidt tørrere forårsperiode i møde. Vi skal ind i anden uge af maj, før ustadigt vejr med nedbør ser ud til at nå frem.

Uge 16 (14/4 - 20/4)
Lavtryk lægger sig fast lige vest for De Britiske Øer. Det vil næsten hele påskeugen trække varm og ustadig luft op over Danmark fra syd med svækkede fronter, som presser på fra sydvest. Samtidig vil kold luft og en svag højtryksryg placere sig over Nordskandinavien. Disse to luftmasser vil kæmpe lidt om pladsen over Danmark, og det betyder at eventuelle fronter og byger fra syd får svært ved at trække helt op over Danmark.

Prognoserne er enige om, at vi får den varme luft op i denne uge, mens der er noget usikkerhed med hensyn til nedbørsmængder og solskinstimer.

Mest sandsynlige scenarie er varmt vejr med en del skyer, men med gode solchancer op ad dagen, og til tider enkelte byger. Bygerne optræder i begrænsede mængder, men enkelte steder kan fugtig luft give en ordentlig skylle.

Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 12 og 20 grader, og enkelte dage mulighed for over 20 grader, ved kyster med pålandsvind dog noget køligere. Om natten oftest ned mellem 6 og 11 graders varme.

Dog vil kold luft trække ned sidst på ugen med en mærkbar køligere temperatur – og måske dagtemperaturer helt ned mellem 5 og 10 graders varme.

Temperaturen ser samlet ud til at ende noget eller en del over den normale for årstiden.

Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud til at ende de fleste steder lidt eller en del under de normale for årstiden, på landsplan svarende til 0 til 8 mm. Flere af prognoserne har dog risiko for ret saftige byger midt på ugen, som helt lokalt kan give over 10mm, som svarer til normalen for den samlede regnmængde for hele ugen.

Uge 17 (21/4 - 27/4)
I uge 17 er der rimelig enighed om, at lavtryk skal flytte sig mod øst, og højtryk bygger sig op over Atlanten syd for Island og vil strække sig ind over Sydskandinavien og Nordtyskland.

Det vil betyde lidt nedbør først på ugen og måske en lidt køligere luftmasse. Men ud på ugen stabiliserer vejret sig. Det bliver formentlig mest tørt med gode solchancer og næsten sommerlige dage hvor temperaturen igen kan nå op omkring 20 grader.

Dagtemperaturen ventes først mellem 6 og 15 grader, men sidst på ugen mellem 10 og 20 grader, ved kyster med pålandsvind lidt køligere. Om natten oftest ned mellem 2 og 8 graders varme.

Temperaturen ser samlet ud til at ende lidt over den normale for årstiden.

Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud til at ende lidt under de normale for årstiden, på landsplan svarende til ca. 2 til 10 mm.

Uge 18 (28/4 – 4/5)
Højtryksryg ser ud til fortsat at dominerer over og vest for Danmark. Imens ser lavtryk ud til at ligge øst for os, inde over Rusland. 

Helt generelt giver det klart vejr med små flotte blomkålsskyer og solskin, og det forventes da også at blive den mest sandsynlige vejretype gennem uge 18. Der kan dog falde enkelte byger, og til tider lidt kølige temperaturer til morgen- og aftentimerne, men solchancerne er gode i uge 18.

Dagtemperaturen ventes typisk mellem 10 og 18 grader, måske op omkring 20 grader, ved kyster med pålandsvind lidt køligere. Om natten oftest ned mellem 2 og 10 graders varme.

Temperaturen ser samlet set ud til at ende lidt over den normale for årstiden

Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud at ende lidt eller noget under de normale for årstiden, svarende til ca. 2 til 10 mm.

Oversigt for perioden fra 5/5 til og med 18/5
Prognoserne er usikre så langt frem i tid, men der er indikationer på, at lavtryk med regn og byger vil overtage, når vi kommer et stykke ind i maj. Især over nordlige Skandinavien. Det giver ustadigt vejr og vind fra vestlige retninger med nedbør. Der er dog også tendens til at højtryksryg vil bygge langsomt op igen og stabilisere vejret på ny. 

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).

Af langtidsmeteorolog Lisette Grenbom   

Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.

Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.

Viden om vejr og klima

Se alle

Det varmeste år nogensinde, oversvømmelser og smeltende is: Her er den europæiske klimatjenestes nye rapport

15. april 2025. 2024 blev det varmeste år, Europa nogensinde har set, med lange hedebølger og et utal af tropiske nætter. Samtidig...

’Nationalt Risikobillede 2025’ i et DMI-perspektiv

11. april 2025. ‘Nationalt Risikobillede 2025’ fra Styrelsen for Samfundssikkerhed sammenfatter de største samfundsmæssige risici i den...

Laveste havisudbredelse i Arktis nogensinde

3. april 2025. En ’varm’ vinter i Arktis lakker mod enden og giver den laveste vinterudbredelse af havisen nogensinde målt. Omkring...

Vejrudsigt ændrer udseende efter brugerønsker

2. april 2025. DMI’s brugere har efterspurgt flere detaljer under ’Find dit lokale vejr’ på dmi.dk. Det ønske er nu blevet til...

Ny bølge af tidevand for 2025 og 2026

31. marts 2025. Hvert år bliver prognoserne for tidevand genberegnet og forfinet, og næste år i rækken bliver lagt til tabellerne. I år har...

Meteorologiens dag: Sammen lukker vi hullerne i den tidlige varsling

23. marts 2025. På Meteorologiens Dag 2025 sætter Verdens Meteorologiske Organisation, WMO, fokus på initiativet ’Early warning for all’....

Forårssolen kræver godt med smørelse

18. marts 2025. De kommende dage breder forårsstemningen sig med sol og gradvist stigende temperaturer. Ozonlaget, der normalt skal...

DMI’s AI-model trænet på Gefion-supercomputeren forudsiger vejret på få minutter med høj præcision

17. marts 2025. Efter blot få måneders træning på Gefion-supercomputeren nærmer DMI's nye AI-baserede vejrmodel sig hastigt ydeevnen for...