Danmark

Månedsprognose

Udsendt 15. januar 2025 (gældende fra 20. januar. til og med 28. februar 2025)

Mindre nedbør og overvejende mild luft. Det kan blive udfaldet de kommende uger, hvis et højtryk over Østeuropa får lov at dominere og holde de dybe atlantiske lavtryk på afstand. I korte perioder kan højtrykket forskydes mod nord og sende koldere luft ind over landet fra øst med mulighed for lidt sne eller snebyger.

Uge 4 (20/1 - 26/1)
I starten af ugen kan en højtryksryg give sol flere steder, men afløses snart af et lavtryk der ser ud til at passere henover Nordskandinavien og giver en del skyer, mere vind og en overgang lidt regn.
En del tyder på, at anden halvdel af ugen bliver præget af et højtryk, der nærmer sig Skandinavien fra vest og sender koldere og mere tør luft ind over Danmark fra øst. Det vil give os mest tørt og koldere vejr og perioder med sol. Fronter med mild luft, skyer og regn kan efterhånden nærme sig vestfra, men ifølge de seneste prognoser vil højtrykket stå imod resten af ugen.
Hvis højtrykket bevæger sig yderligere mod nordøst, kan koldere luft med snebyger en overgang strømme ind over landet østfra, men det er meget usikkert.  
Dagtemperaturen ventes først op mellem 3 og 8 graders varme, men i den anden halvdel af ugen faldende til mellem 2 graders frost og 4 graders varme. Om natten ventes temperaturen typisk ned mellem 5 graders frost og 5 graders varme, koldest i anden halvdel af ugen.  

Temperaturen ser samlet set ud til at ende omkring det normale for årstiden, med en mild første halvdel, og en kold anden halvdel.
Nedbørsmængderne ser ud til at ende en del under de normale for årstiden, svarende til ca. 1 til 8 mm.

Uge 5 (27/1 - 2/2)
Prognoserne er relativt enige om, at højtryk vil dominere over Østeuropa, mens dybe lavtryk vil bevæge sig op over Island og Norskehavet. Det vil i så fald medføre en overordnet sydlig strømning af mild luft op over Danmark. Fronter med skyer og lidt regn vil fra tid til anden bevæge sig indover landet vestfra, men den meste nedbør vil sandsynligvis passere vest for Danmark. I perioder kan mere tør og køligere luft strømme op over landet fra sydøst, hvilket kan give os dage med nogen sol, størst solcancer antagelig i de sydlige egne, samt risiko for nattefrost
Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 2 og 8 graders varme, og om natten oftest ned mellem 1 og 6 graders varme, men enkelte nætter med klart og vindsvagt vejr ned til et par graders frost.

Temperaturen ser samlet ud til at ende noget over det normale for årstiden.
Nedbørsmængderne vil mest sandsynligt enden omkring eller lidt under de normale for årstiden, svarende til ca. 5-17 mm, mest i den nordvestlige del af landet.

Uge 6 (3/2 – 9/2)

Uge 6 ser ud til at fortsætte mere eller mindre, hvor uge 5 slap. De fleste prognoser indikerer, at højtryk vil dominerende over Syd og Østeuropa, og de fleste atlantiske lavtryk vil tage en bane op over Norskehavet, og ind imellem ind over Skandinavien.
Det vil fortsat give os en overvejende sydlig eller sydvestlig strømning af relativt mild luft, perioder med skyer og ikke synderligt meget nedbør.
Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 2 og 8 graders varme, og om natten oftest ned mellem 2 graders frost og 6 graders varme.

Temperaturen ser samlet ud til at ende lidt eller noget over det normale for årstiden.
Nedbørsmængderne er usikre men vil mest sandsynligt ende omkring de normale for årstiden, svarende til ca. 8-18 mm, mest i Jylland, mindre østpå.

Oversigt for perioden fra 17/2 til og med 28/2:

Prognoserne antyder, at lufttrykket vil være højere syd og øst for Danmark, mens lavtryksbanen typisk vil gå fra Nordatlanten via Norskehavet til Skandinavien, hovedsagelig nord for Danmark. Dermed ser det ud til at det overvejende milde vejr med lidt nedbør af og til vil fortsætte.

Temperaturen ser samlet set ud til at ende over den normale for årstiden. Nedbørsmængderne er usikre. Bedste bud er tæt på normalen eller måske lidt under.

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).

Af langtidsmeteorolog Martin Lindberg

Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.

Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.

Viden om vejr og klima

Se alle