Danmark
Månedsprognose
Udsendt 19. november 2024 (gældende fra 25. november til og med 31. december)
De kommende uger ser det ud til, at relativt højtrykspræget vejr sætter dagsordenen i Danmark, mens de fleste kraftige lavtryk over Nordatlanten tager en bane et godt stykke nord om landet. Det betyder som helhed fortsat lidt mere tørt vejr, end vi plejer at se, mens temperaturen ikke ventes at afvige det store fra normalen. Når vi kommer lidt ind i december forventes mere almindelig vestenvind med mildere, vådere og mere omskifteligt vejr, dog kan højtryk over Grønland fortsat skubbe vinterlig kold luft ned over Skandinavien og Danmark.
Uge 48 (25/11 – 1/12)
Ugen indledes med, at en østgående koldfront med udbredt regn, trækker ud af landet og efterfølges af byger, der lokalt kan være vinterlige. Efterhånden forstærkes et højtryk over Mellemskandinavien, Baltikum og Rusland, hvilket sikrer os mest tørt vejr med ret rolige vindforhold. Det levner efterhånden plads til solen mange steder, men i perioder bliver det mere skyet.
En overgang ser vi ud til at få vinden rundt i det lidt køligere sydøstlige- eller østlige hjørne, hvor solchancerne vil være lidt større, end når fronter med regn nærmer sig fra vest, og mildere sydvestenvinde trækker skyet, diset eller tåget vejr op over landet. Det er dog endnu noget usikkert om fronterne med regn når frem til landet fra vest, eller går i stå over Nordsøen.
Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 2 og 9 grader, og om natten oftest ned mellem 1 grads frost og 7 graders varme. Dermed ser temperaturen ud til at ende omkring det normale for årstiden.
Nedbørsmængderne ender formentlig lidt eller noget under det normale for årstiden, svarende til ca. 5-10 mm.
Uge 49 (2/12 – 8/12)
Højtryk- eller højtryksrygge set fortsat ud til at dominere over et stort område fra Østeuropa over Sydskandinavien og Danmark til havet sydvest for De Britiske Øer. Det giver os for det meste relativt rolige vindforhold med overvejende skyet vejr, men der vil fortsat også være plads til solen.
Flere kraftige vinterlavtryk fra Nordatlanten forventes i hovedsagen at bevæge sig op over Norskehavet til Mellem- og Nordskandinavien. Tilhørende fronter kan i den forbindelse giver os mere omskifteligt vejr med skyer og lidt regn fra vest, afløst af byger med plads til lidt sol. Det er selvfølgelig også muligt at et lavtryk uddybes på en lidt sydligere bane og giver et døgn eller to med mere ustadigt, vådt og blæsende vejr.
Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 3 og 8 grader, og om natten oftest ned mellem 2 graders frost og 6 graders varme. Dermed ser temperaturen ud til at ende omkring det normale for årstiden.
Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud til at ende lidt under det normale for årstiden, svarende til ca. 8-15 mm.
Uge 50 (9/12 – 15/12)
Det ser efterhånden ud til, at højtryksområdet fra havet sydvest for De Britiske Øer til Østeuropa forskydes sydover, hvilket levner plads til en lidt sydligere bane af de atlantiske lavtryk. Tilhørende fronter ser dermed også ud til at blive en hyppigere gæst, med generelt lidt vådere og mildere vejr på programmet. Dog kan højtryk over Grønland godt sende koldere luft ned over Skandinavien og Danmark fra nordvest og nord, med bedre solchancer men også mulighed for vinterlige byger og mere udbredt nattefrost.
Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 2 og 10 grader, og om natten oftest ned mellem 2 graders frost og 7 graders varme. Som helhed ventes temperaturen lidt over det normale for årstiden.
Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud til at ende omkring eller lidt over normale for årstiden, svarende til ca. 15-25 mm.
Oversigt for perioden Uge 51 og 52 (16/12 til og med 31/12):
Med de usikkerheder der foreligger på denne tidshorisont, peger det overordnet set på, at en mild, ustadig og vestlig strømning vil dominere over landet det meste af tiden. Den tilhørende vejrtype kendetegnes ved det lidt kedelige grå, til tider våde og milde vejr, som kun sjældent efterlader meget plads til solen. For ikke at slukke håbet om en hvid jul helt, skal det dog stadig siges, at højtryk over Grønland godt kan sende koldere luft ned over Danmark fra nordvest og nord, med mulighed for vinterligt nedbør og temperaturer omkring frysepunktet. Timingen skal bare være den helt rette.
Samlet set ser temperaturen ud til at ende omkring eller lidt over normalen.
Nedbørsmængderne er også usikre, men ender sandsynligvis lidt eller noget over normale for årstiden,
Af langtidsmeteorolog Steen Hermansen
Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).
Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.
Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.