Danmark

Månedsprognose

Udsendt 17. september 2024 (gældende fra 23. september til og med 31. oktober)

Det tørre, solrige og lune sensommervejr kan fortsætte et lille stykke ind i næste uge (uge 39), men efterhånden får vi et omslag til mere ustadigt og gradvist køligere vejr, da lavtryk og fronter ser ud at bevæge sig ind over Skandinavien vestfra. Prognoserne giver dog håb om flere, sandsynligvis mest kortere, perioder med højtryk og fint efterårsvejr i løbet af oktober.

Uge 39 (23/9 – 29/9)
Højtrykket over Skandinavien ventes i begyndelsen af ugen gradvist at forskydes østpå til Østeuropa og Rusland, og efterhånden ser et omfattende lavtryk ud til at bevæge sig ind over Skandinavien vestfra. De første par dage af ugen kan byde på fortsat solrigt og for årstiden varmt vejr med pæne dagtemperaturer op omkring 20 grader.
Som lavtryk og fronter trænger sig på fra vest og sydvest følger også flere skyer og perioder med regn og byger med, og temperaturen falder noget.
I forbindelse med frontpassager kan vinden også friske op, og for første gang i lang tid kan vi stedvis få op til kuling.
Dagtemperaturen ventes de første dage op mellem 17 og 22 grader, men efterhånden noget køligere med mellem 13 og 18 grader. Om natten ventes temperaturer ned mellem 10 og 17 grader, senere ned mellem 7 og 14 grader.

Samlet set ventes temperaturer lidt eller noget over det normale for årstiden.
Nedbørsmængderne er noget usikre, men ventes at ende omkring eller lidt over de normale, svarende til ca. 14 til 28 mm.

Uge 40 (30/9 – 6/10)
Der er tegn på mere ustadigt og efterårsagtigt vejr. Flere prognoser indikerer, at lavtryk vil bevæge sig fra Nordatlanten mod nordøst, op over især Nordskandinavien. Det vil i så fald betyde, at flere fronter vil passere Danmark fra vest med skyer og perioder af regn og byger, og ind imellem kan det blive blæsende.
Der er dog en mulighed for at en højtryksryg, eller måske et højtryk, kan passere Danmark og give os et par dage med stabilt, tørt og mere roligt vejr.  
Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 12 og 17 grader, og om natten oftest ned mellem 5 og 12 grader.

Samlet set ventes temperaturer omkring eller lidt over det normale for årstiden.
Nedbørsmængderne er noget usikre, men ser ud at ende lidt eller noget over normalen, svarende til ca. 20 til 32 mm.

Uge 41 (7/10 – 13/10)
Der er ikke de store forandringer i prognosen for denne uge. Prognoserne peger fortsat på overvejende ustabilt vejr, hvor lavtryk og fronter bevæger sig op over Skandinavien fra sydvest eller vest. Lavtrykkene ser ud til at passere vel nord om Danmark, men de tilhørende fronter vil give os perioder med skyer og regn.
Der er dog fortsat mulighed for, at en højtryksryg en overgang vil stabilisere vejret, og give os nogle dage med roligt og fint efterårsvejr.  
Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 10 og 16 grader, og om natten oftest ned mellem 3 og 12 grader.

Samlet set ventes temperaturer omkring eller måske lidt over det normale for årstiden.
Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud at ende omkring eller lidt over det normale for årstiden, svarende til ca. 15 til 30 mm.

Oversigt for perioden 14/10 til og med 31/10:
Prognosen er naturligvis usikker så langt frem i tiden, men det meste peger på overvejende ustabilt og vekslende efterårsvejr. Prognoserne indikerer fortsat en relativt nordlig lavtryksbane, hvor lavtryk fra Nordatlanten mest tager en bane op over Nordkalotten eller Nordskandinavien. Det vil i så fald give os en sydvestlig eller vestlig luftstrømning, hvor fronter med skyer og regn til tider passerer Danmark, men ind imellem kan højtryksrygge give os dage med tørt vejr og lidt sol. 

Opsummeret peger prognoserne på, at både temperatur og nedbørsmængder ender omkring det normale for årstiden, men der er naturligvis med ret stor usikkerhed.

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).

Af langtidsmeteorolog Martin Lindberg

Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.

Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.

Viden om vejr og klima

Se alle