Sådan henter du DMI's Frie Data
Om DMI's dataindsamling
Når DMI foretager meteorologiske observationsmålinger, følges anbefalingerne fra FN’s organisation for meteorologi, World Meteorological Organization (WMO).
Anbefalingerne foreskriver blandt andet at:
- En temperaturmåling foretages ved måling af lufttemperaturen i en højde af 2 meter over jordoverfladen.
- En vindobservation foretages i 10 meters højde over åbent, fladt terræn.
DMI foretager en lang række punktmålinger på sine målestationer i Danmark og Grønland. Det er en automatisk proces, hvor vind, nedbør, temperatur, fugtighed, sigtbarhed, lufttryk, skydække, vejr, globalindstråling og vandstand måles, og data videresendes til DMI. Observationsdata er såkaldt rå-data, hvilket betyder, at de ikke er kvalitetskontrollerede eller på anden vis behandlede. Der kan således forekomme fejlbehæftede målinger, hvilket typisk skyldes, at måleinstrumenter er blevet slidte eller ødelagte af vind og vejr, eller i sjældne tilfælde har været udsatte for hærværk. Man skal derfor være opmærksom på risikoen for fejlbehæftede målinger, hvis man anvender DMI’s meteorologiske observationsdata. Kvalitetskontrollerede meteorologiske observationsdata, såkaldte klimatologiske data, planlægger DMI at gøre frit tilgængelige i 2021.
DMI arbejder desuden løbende med kvalitetssikring og vedligeholdelse af sine måleinstrumenter med henblik på at leve op til anbefalingerne fra WMO (World Meteorological Organization) og den Internationale Oceanografiske Kommission (IOC – UNESCO).
Læs mere om standarderne på ovenstående links for observationer.
Hvis du vil vide mere om, hvordan data måles, kan du læse her.
Fuld adgang til data via API
Teknisk beskrivelse af hvordan du får adgang til Frie Data via API
Kort over målestationer
Se DMI's målestationer på et kort og hent udvalgte data
Download observationsdata
DMI udstiller sine data, så du kan anvende dem i dine services. DMI's observationsdata kan hentes enten via et API eller via drop-down-menuer på hjemmesiden.
Hent data via API
Alle DMI's Frie Data kan hentes via DMI's API'er.
Et API er en teknisk integration mellem it-løsninger, hvor data og funktionalitet udstilles ved hjælp af en it-løsning til brug for andre it-løsninger.
De udstillede API'er er målrettet it-udviklere eller andre interesserede, der vil hente DMI's frie data maskinelt og f.eks. bruge data i deres eget system eller applikation. De udstillede API'er bygger på arkitekturstilen Representational State Transfer (REST), og data leveres i dataformatet JSON.
DMI har udarbejdet en række tekniske vejledninger, dokumentation samt eksempler på, hvordan de udstillede API'er tilgås. Dokumentationen er også tilgængelig via OpenApi. Du kan læse mere om det her.
Download udvalgte data via observationskort
Du kan også downloade udvalgte observationsdata på hjemmesiden ud fra et kort og drop-down-menuer.
Du har mulighed for at vælge land, parameter og målestation. Ud fra dit valg af land, parameter og målestation vises en graf under kortet, hvor der også er mulighed for at vælge, hvilken tidsperiode du ønsker data for. På grafen kan du trykke på ikonet med de tre vandrette linjer, som giver dig mulighed for at downloade data (CSV-format) eller hente grafen som billede (PNG-format).
Du kan se og hente udvalgte data her.
Guides
Se alle guides til Frie Data.
Ofte stillede spørgsmål
Her kan du finde svar på de oftest stillede spørgsmål om DMI's Frie Data.
Sådan måles data
Her kan du læse om udvalgte parametre. Hvordan måler vi observationer, og hvad er enheden?
Sådan bruger andre DMI's Frie Data
Her kan du læse om, hvordan andre vil bruge DMI's data.
Andre data fra DMI
Vejrarkivet
Her finder du kvalitetskontrollerede data for temperatur, luftfugtighed, lufttryk, vind, nedbør, sol, tørkeindeks samt lyn og snedybde for Rigsfællesskabet.
Klimaatlas
Her finder du data om forventede fremtidige ændringer i klimaet på kommuneniveau og dækker hele Danmark.
Målinger seneste 24 timer
Her finder du målinger af temperatur, luftfugtighed, lufttryk, vind, nedbør, vandstand og vandtemperatur for det seneste døgn for Rigsfællesskabet.