Typisk vejr i Danmark

Her kan du finde svar på nogle klassiske spørgsmål omkring typisk vejr i Danmark

Hvorfor er det danske vejr så omskifteligt? Åbn open icon luk close icon

Det danske vejr varierer meget, fordi Danmark ligger i vestenvindsbæltet, som er karakteriseret af fronter og lavtryk og omskifteligt vejr. Samtidig bor vi på kanten af det europæiske kontinent, hvor der er kolde vintre og varme somre.

Sammenlignet med andre geografiske områder, der ligger på samme breddegrad som Danmark, har vi et relativ varmt klima. Det skyldes den varme Golfstrøm, der har sin oprindelse i det tropiske hav ud for USA’s østkyst. Til sammenligning ligger vi på samme breddegrad som Hudsonbugten i Canada og Sibirien i Rusland. Det er områder, der er næsten ubeboelige på grund af de korte somre og meget kolde vintre.

Hvad betyder vinden for det danske vejr? Åbn open icon luk close icon

Vejret i Danmark er stærkt påvirket af nærheden til såvel havet som kontinentet. Det betyder, at vejret veksler afhængigt af den dominerende vindretning.

Vestenvinden fra havet er præget af et relativt ensartet vejr sommer og vinter: Mildt om vinteren, køligt om sommeren, altid med skyer, og ofte med regn eller byger. Kommer vinden fra syd eller øst, vil vejret i Danmark mere ligne det vejr, der findes over kontinentet: Varmt og solrigt om sommeren og koldt om vinteren.

Danmark har et udpræget kystklima med mildt og fugtigt vejr om vinteren og køligt og ustadigt vejr om sommeren, og de gennemsnitlige temperaturer varierer ikke særlig meget fra sommer til vinter.

Når det danske vejr skal beskrives, er vindretningen og årstiden altså nogle af de helt afgørende faktorer.

Hvordan er vejret, når vi har vestenvind? Åbn open icon luk close icon

Da Danmark oftest har vestenvind, betyder det, at lavtrykkene med deres blæst og regnvejr normalt bevæger sig fra vest ad forskellige baner i en retning nord om Danmark. Et sådant vejr vil sommer og vinter bringe lavtrykkene med de tilhørende frontsystemer tæt forbi Danmark – ét efter ét. Det giver passage af fronter med vedvarende regn efterfulgt af områder med byger i den kolde luft ”bag på” fronten.

Om vinteren vil nedbøren på fronten ofte begynde som sne, hvis der inden har været koldt vejr med frost. Da lavtrykkene ofte ligger efter hinanden som perler på en snor eller i ”familier”, vil vejret i disse situationer gentage sig selv med 1 eller 2 dages mellemrum, og selve vejrtypen kan vare fra nogle få dage til flere uger.

Kraftig blæst efter passeret front 

I forbindelse med lavtrykspassagerne blæser det – ofte kraftigt – på sydsiden af lavtrykket. Normalt blæser det kraftigst, efter at fronten er passeret, og vi er kommet ind i den kolde luft. De fleste storme optræder om efteråret og tidligt på vinteren, hvor temperaturforskellen mellem det stadig varme Sydeuropa og det hurtigt afkølende Skandinavien er størst.

Skifter vejret til vestenvind, vil det om sommeren normalt betyde faldende temperaturer i forbindelse med passagen af koldfronten, og der følger normalt ret fugtigt vejr med regn eller byger.

Varm luft fra havet ved koldfront

Om vinteren vil det inden et omslag til vestenvind ofte være koldt og måske frost. Når koldfronten passerer, vil luften fra havet faktisk være varmere, da den er opvarmet af havet, end luften over land. Hermed stiger temperaturen, selv om der er tale om en passage af en koldfront! Kun når luften bag fronten er rigtig kold, hvis den kommer fra nord eller nordøst, vil en koldfront betyde koldere vejr om vinteren.

Hvordan er vejret, når vi har højtryk? Åbn open icon luk close icon

Hvis et højtryk har fundet sig godt til rette over Skandinavien, holder det lavtryk med omskifteligt vejr på afstand. Derfor er højtryksvejr ofte relativt roligt. Om sommeren er det ofte skyfrit med stor opvarmning af jordoverfladen til følge, med det resultat, at vejret bliver varmere og varmere.

Er der blot en svag vind fra havet, kan der dannes skyer i lav højde – de såkaldte stratocumulus skyer. De skærmer af for Solen og kan ødelægge en ellers oplagt stranddag. Skal vi i Danmark have rigtig varmt og tørt sommervejr, skal luften helst komme fra kontinentet, hvor der om sommeren normalt er varmt og tørt.

Koldt og stille vejr
Højtryk om vinteren vil normalt betyde koldt, klart og stille vejr. Dog kan der på grund af den store udstråling om natten let dannes tåge, der har svært ved at opløses i løbet af dagen og i stedet bliver hængende som et låg af skyer. Det gælder ofte for efteråret og de første efterårsmåneder, hvor der er fugt i luften og solen lavt på himlen, og derfor ikke opvarmer jordoverfladen tilstrækkeligt.

Faktisk vil der i klart vejr i december og januar måned være strålingsunderskud hele døgnet, også midt på dagen. Det betyder, at temperaturen i klart vejr vil falde hele tiden og kan i ekstreme situationer nå helt ned under 25 graders frost inde i landet væk fra kysterne. Det er dog ret ualmindeligt og kræver samtidig, at luften ikke får tilført nogen form for varme andre steder fra. Her betyder et snedække meget, da det øger albedoen (reflektionsevnen) og samtidig virker isolerende.

Ekstremt lave temperaturer er sjældne
Uden sne på jorden vil temperaturen kun sjældent nå under 10 graders frost på grund af varmetilførslen fra jordoverfladen. Endelig skal det være helt stille, før man får de ekstremt lave temperaturer, da selv en svag vind vil bringe lunere og fugtigere luft ind fra det allestedsnærværende hav omkring Danmark. Kommer der skyer ind over landet, virker de som en dyne, og det meget kolde vejr vil være forbi.

Hvordan er vejret, når vi har østenvind? Åbn open icon luk close icon

Østenvinden i Danmark er ikke så hyppig som vestenvinden, idet den er et udtryk for det omvendte af den normale fordeling af lav- og højtryk, nemlig lavtryk mod syd og højtryk mod nord. Sker det, vil vejret blive meget kontinentalt præget, da luften kommer fra det store kontinent mod øst. Det giver koldt vejr om vinteren og varmt vejr om sommeren.

Østenvinden er især hyppig sidst på vinteren eller om foråret. Her er det kolde kontinentale vinterhøjtryk over Europa ofte blevet nedbrudt, mens det tilsvarende højtryk over Skandinavien eller Rusland stadig er intakt. Denne vejrsituation er ret stabil og kan give koldt og blæsende vejr i dage- eller ugevis og dermed fortsætte vinterkulden langt ind i forårsperioden. Denne ret ubehagelige vejrtype kaldes også ”påskeøsten”, da den er meget hyppig ved påsketid.

Den kolde østenvind bliver dog især tidligt på vinteren delvis opvarmet af den relativt varme Østersø, hvilket kan give anledning til forstærket nedbør og snebyger ved Østersøen på især Bornholm og Lolland/Falster.

Hvordan er vejret, når vi har søndenvind? Åbn open icon luk close icon

Når luften over Danmark kommer fra syd, vil den som østenvinden være af kontinental oprindelse. Det giver kulde om vinteren og varme om sommeren. Men da den kommer fra syd, vil den ofte være fugtig og bringe dis eller tåge med sig.

Om sommeren vil den tilførte fugtighed kunne give anledning til kraftige byger måske med tordenvejr – den såkaldte varmetorden. Det er dog forholdsvis sjældent, idet torden oftest vil være knyttet til fronter og især koldfronter.

Hvis der inden en koldfrontpassage har været tilførsel af fugtig luft fra de sydlige egne, vil der være gode betingelser for tordenvejr. Ofte vil en længerevarende varmebølge blive afsluttet af en sådan tordenkoldfront med omslag til mere køligt vejr.

Hvordan er vejret, når vi har nordenvind? Åbn open icon luk close icon

Nord er den mindst hyppige vindretning i Danmark. Mens luft fra polaregnene i almindelighed er kold og tør, er der stor forskel på, om luften kommer fra nordvest eller nordøst.

Da nordvestenvinden kommer fra havet, vil den kunne karakteriseres som en koldere og mere tør udgave af vestenvinden. Ofte vil nordvestenvinden kun give få byger og lidt nedbør, og den vil på grund af virkningen af de norske fjelde give tørt og solrigt vejr til især Nordjylland. Virkningen kan dog nå så langt som til København. I disse situationer vil der ofte være byger i Syd- og Vestjylland.

Luft fra nord og nordøst er derimod nærmest en kold og tør udgave af den typiske østenvind. Dermed bliver nordøstenvinden den koldeste vindretning i Danmark. Kommer der meget kold luft ud over for eksempel Kattegat fra Sverige, kan der let dannes endog meget kraftige byger, der i lang tid kan give sne helt lokalt. Bygerne – der ofte kaldes Kattegat-byger – bliver kraftigst der, hvor luften har bevæget sig længst over det relativt varme vand.

Viden om vejr og klima

Se alle