Føhnvinden - lige til at blive tørstig af

Føhnen gør sig atter gældende i Grønland, og det er en tør omgang. Den relative luftfugtighed kom helt ned på 11%.

Når det er koldt i Vesteuropa, er det ofte varmt i Grønland.

Sådan er det også i øjeblikket, hvor et højtryk sydvest for Island styrer begivenhedernes gang. Det dirigerer kold luft fra Nordgrønland ned mod Nordsøen og varm luft fra Atlanterhavet op over Sydgrønland. Her tilkommer der en yderligere opvarmning, når luften på læsiden synker ned til havniveau og derved komprimeres.

Dette gør luften meget tør. Vi taler om en føhneffekt, og den optræder i øjeblikket både på højtrykkets sydvestside, omkring Narsarsuaq, og på dets nordside, omkring Tasiilaq, hvor luften også bliver bragt til nedsynkning.

På figuren nedenfor ses, at temperaturen i Narsarsuaq i perioder har været oppe omkring 12 graders varme, og at fugtighedsgraden har været så lav som 11%, hvor den normalt svinger omkring 70%. Så tør luft medfører et fysisk ubehag, som efter sigende kan give sig udslag i en sindstilstand, der lokalt benævnes ”sydost-pip

Føhn-episoden blev indledt den 25. januar og kom til at omfatte en stor del af Vestgrønland. Mest mærkbart blev omslaget i Kangerlussuaq/Sdr. Strømfjord, hvor temperaturen den 25. nåede op på 10 graders varme efter at have været nede på -39°C dagen i forvejen, altså en temperaturændring på 49 grader!

De varme føhnvinde ventes at fortsætte et par dage endnu i Sydgrønland, men hen imod weekenden ændres cirkulationstypen: Grønland vender tilbage til normalt vintervejr, og i Danmark overtager vi de milde atlantiske luftmasser.  

28. januar 2004.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle