Gør din bolig klar til skybrud

Sommeren er højsæsonen for både kraftig regn og skybrud. Skal du sikre dit hjem mod vandmasserne, så skal du i gang nu, mens vejret fortsat opfører sig pænt.

Hver sommer skaber kraftig regn og skybrud problemer i Danmark. Du kan begrænse skaderne på dit hjem, hvis du er på forkant med situationen.

I denne artikel kan du læse, hvordan både DMI og Boligejernes Videnscenter (Bolius) kan hjælpe dig med at blive klar til sommerens regn.

I sommeren 2014 får du fire niveauer af information om kraftig regn eller skybrud fra DMI. De fire services stilles til rådighed, så alle får mulighed for at forberede sig på vandmasserne, inden regnen siler ned.

De første spæde antydninger

Det allerførste tegn på at store mængder regn kan være på vej får du i 'Byvejr'. Her kan du se de forventede regnmængder 15 døgn frem som blå søjler. Hold øje med de ekstra høje søjler.

Produktet er fuldautomatisk og viser modelens rå output på regnmængden i et enkelt punkt. Bliver modellen ved med at vise mange millimeter regn for en given dag, i takt med at dagen kommer tættere og tættere på, er det tid til at følge ekstra godt med.

Det er muligt at se modellens usikkerhed for nedbøren i Byvejr. Klikke du usikkerheden på, kan du se modellens værst tænkelige bud på regnmængden som den højeste blå søjle. Det har været muligt at se usikkerhederne på nedbøren siden sommeren 2011.

Meddelelser om potentielt farligt vejr

Fire gange i døgnet vurderer meteorologerne potentialet for 'Farligt vejr', som for eksempel skybrud eller kraftig regn, de kommende fem døgn. 

Hvis de mener, at der er risiko for farligt vejr i perioden, så ændrer topbjælken på det nye dmi.dk sig. Normalt vil du se en grøn 'lampe' og teksten 'Ingen varsler', men det skifter altså, hvis noget er under opsejling.

Risiko-vurdering

Meteorologerne kan også vælge at sætte en såkaldt 'risiko' op om kraftig regn eller skybrud inden for det kommende døgn. Det gør de når der er usikkerhed om, hvorvidt grænseværdierne for fænomenet overskrides eller om fænomenets udbredelse er stort nok til et egentlig varsel om farligt vejr.

En 'risiko' kan efterfølgende blive opgraderet til et varsel om farligt vejr eller det kan blive taget ned igen, hvis nue prognoser eller målinger viser, at vejret ikke bliver helt så voldsomt som frygtet. Meteorologerne har haft mulighed for at sætte risiko op siden sommeren 2011.

Varsel om skybrud eller kraftig regn

De egentlige varsler sættes op, når meteorologerne vurderer, at der inden for de kommende 24 timer er en betragtelig risiko for, at der f.eks. falder så meget regn, at det kan give problemer. Regnen skal true et område på mindst 30x40 kilometer eller København. Meteorologerne har sat varsler om forventet farligt vejr op på dmi.dk siden hjemmesiden så dagens lys for 17 år siden.

Kriterierne for at opsætte varsler er:

Kraftig regn: Nedbørmængden overskrider 24 mm på 6 timer lokalt inden for varslings-området.

Skybrud: Nedbørmængden overstiger 15 mm på 30 minutter lokalt inden for varslings-området.

Gør boligen klar til de store regnmængder

Der er flere ting du kan gøre i god tid før sommerens kraftige regn og skybrud dukker op.

Bolius har samlet en række gode råd til boligejerne om, hvad du skal have styr på i tide, hvis du skal sikre dig så godt som muligt mod vandskader fra store regnmængder.

Undgå oversvømmelse ved skybrud.

Bortledning af regnvand og forebyggelse af oversvømmelser.

Undgå, at vandskader bliver et mareridt.

Du bør tage fat på alle de præventive forberedelser så snart som muligt. Risikoen for store nedbørmængder stiger gennem sommeren og topper sidst i juli og først i august

Det er vigtigt, at du også følger med i vejrudsigterne og meteorologernes forudsigelser om kraftige regn eller skybrud, hvis du vil undgå ubehagelige overraskelser.

Det kan du nå, før regnen siler ned

Hvis vandskader skal undgås eller mindskes, skal boligernes større renoveringens projekter nok sættes i gang allerede i foråret. For at være helt klar til regnen i 2014 er det en god idé allerede nu at bestille et gratis klimatilpasningstjek hos Task Force for klimatilpasning.

Når meteorologerne øjner risikoen for skybrud eller kraftig regn inden for de kommende fem døgn, kan det være vanskeligt eller umulig at nå at foretage så store ændringer. Derfor skal utætte kloakker og ændringer i terrænet ordnes, inden sommeren begynder, men 'sent' er selvfølgelig bedre end 'aldrig'.

Når de spæde tegn på Byvejr og de tidlige informationer fra meteorologerne om mulighed for store mængder regn dukker op, er det endnu muligt at nå at udføre mindre tidskævende og forebyggende ting. Et hul i taget bør tætnes, tagrender skal renses, og kældere forberedes, så at kun få eller ingen ting skal flyttes, hvis regnen kommer og truer med en oversvømmelse.

Når først meteorologerne har sat risiko eller varsler op, er de store regnmængder så tæt på, at du kun kan nå at foretage de mest nødtørftige foranstaltninger, der kan begrænse skadernes omfang. Du kan endnu nå at tømme regnvandstønder, sætte spande under utætheder, og flytte de sidste ting i kælderen op i sikkerhed. Husk også at fjerne kvas og blade, der blokerer afløb på din grund og på vejen foran din bolig.

Sker skaden alligevel

Skulle uheldet - trods forberedelserne - være ude, og vandet strømmer ind i boligen, er der gode råd at hente fra Bolius om, hvad du kan gøre for at komme videre efter oversvømmelserne.

Ti gode råd: Sådan gør du lige efter skybruddet.

Sådan reagerer du på vandskade

I videoen herunder kan du se og høre Bolius' ekspert Casper Kjerumgaard give den lynhurtige version af 'klar til skybrud og kraftig regn'.

Senest opdateret 10. juni 2013

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle