Danmarks tørke skyldes ikke manglende regn

Mange steder i Danmark er tørke ved at være et problem. Årsagen er dog en anden, end man umiddelbart skulle tro, nemlig indstråling, forklarer klimatolog.

Det er ekstremt tørt man steder i landet. Det ved både naturfolk, haveejere og landmænd.

Ofte forbinder vi tørke med mangel på regn, men det er langt fra hele forklaringen på Danmarks nuværende problemer.  Et varmt 2014 med mange solskinstimer spiller en stor rolle. Det forklarer klimatolog Mikael Scharling.

"Når temperaturen er høj og indstrålingen stor, så stiger fordampningen - det gælder både fra jorden, fra vandoverflader og ikke mindst direkte fra vegetationen".

Nedbør efter bogen

Hidtil i 2014 har Danmark modtaget 355 millimeter nedbør på de syv måneder.

"Det er faktisk meget tæt på normal nedbør set for landet som helhed. Ifølge de klimatologiske data for Danmark er den gennemsnitlige nedbør for perioden januar til juli 351 millimeter. Det skal dog siges, at mange af de senere år har været noget mere nedbørrige end det, så vi har nok en oplevelse af, at Danmark bør få mere regn, end klimatallene viser", fortæller Mikael Scharling."

Samtidig varierer nedbøren alt efter, hvor i landet du bor. Nogle steder er der kommet over 500 millimeter allerede i år, mens der andre steder blot er faldet ca. 200 millimeter.

Hvor nedbøren altså i det mindste på landsplan er normal, så har temperaturen i 2014 hidtil været stærkt afvigende fra normalen. Mikael Scharling oplyser, at gennemsnittet for Danmark i årets første 7 måneder er 9,5°C. Klimanormalen for samme periode er blot 6,9°C.

Høj indstråling bærer skylden

"Lidt firkantet sagt, så kan vi se, at behovet for nedbør stiger i takt med temperaturen. Det er dog ikke direkte temperaturen, der er den afgørende faktor, men indstrålingen fra Solen. Høj temperatur forår og sommer er dog typisk et udslag af høj indstråling, så derfor fungerer temperatur fint som strømpil for vandbehovet i årets første 7 måneder", siger klimatologen.

Også soltimerne giver et hint om indstrålingen, selv om en soltime om morgenen eller aftenen naturligvis er udtryk for langt mindre indstråling end midt på dagen.

"Danmark har helt klart ligget på solsiden i år hidtil, siger Mikael Scharling.
"Det gennemsnitlige antal soltimer er helt oppe på 1191 for landet som helhed. Her er klimanormalen for årets første 7 måneder blot 998. Igen en indikation på årsagen til de gule græsplæner og slatne frilandsagurker".

Ser vi lidt frem i tiden, er der ikke den store hjælp at hente i den seneste månedsprognose. Den lover - eller truer - med mere sol og varme og ikke overvældende meget nedbør. Dog ser udvalgte dele af landet ud til at få en ordentlig skylle allerede kommende søndag og mandag. Om det hjælper mærkbart på tørkeindeks, må tiden vise.

31. juli 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle