Her falder blodregnen: Se kortene
DMI kører en såkaldt spredningsmodel. Den fortæller, hvor vind og vejr transporterer partikler og gasser i atmosfæren hen. Man kan hælde alt muligt i modellen lige fra røg, støv og aske over virus til radioaktive stoffer. I dag fodrer vi den med rødt Sahara-sand.
"Jeg tør næsten ikke sige det, men det ser altså ikke ud til at blive ret meget blodregn, vi får", fortæller Jens Havskov Sørensen til dmi.dk. Han har til daglig ansvaret for DMI's spredningsmodel, der er udviklet i DMI’s forsknings- og udviklingsafdeling.
Her kan du se, hvad modellen mener om mulighederne for blodregn i weekenden.
Må jeg venligst bede dem tage denne sag alvorligt?
Normalt bruges modellen til mere alvorlige sager end at forudsige, hvor meget rødt Sahara-sand, der når frem til Danmark og falder som den berygtede blodregn. Men Jens Havskov går aldrig af vejen for at teste systemet.
"Vores fornemmeste opgave er at være klar, når Danmark er i risiko for f.eks. nedfald af radioaktivt materiale, spredning af virus eller farligt høje koncentrationer af vulkansk aske i luftrummet. Det betyder, at vi hele tiden tester systemerne - gerne når chancen byder sig for at gøre det i en aktuel situation", forklarer seniorforskeren.
Ofte er vejret det mest velkendte i modellen. Det er langt mere usikkert, hvor kraftig kilden til partiklerne er, og hvor store disse er.
"Nogle gange ved vi ikke engang præcist, hvor kilden befinder sig, eller hvornår udslippet fandt sted", siger Jens Havskov.
Modellen regner i mikrogram per kubikmeter for koncentrationer og i mikrogram per kvadratmeter for aflejringer. Jens Havskov påpeger imidlertid, at grafikkerne ovenfor først og fremmest viser relative forhold mellem forskellige steder i Europa, da usikkerhederne er så store.
"Det er f.eks. rimeligt sikkert, at Sydfrankrig får 1.000 til 10.000 gange så meget støv, som vi gør", siger han.
Modelberegningen viser, at der allerede har været en smule støv fra Sahara i luften over de sydlige egne af Danmark fra onsdag til torsdag, og at der igen kommer lidt op over landet fra lørdag midt på dagen - men modellen forudsiger også, at der kun vil være tale om små mængder. Faktisk vil der ifølge beregningerne være større koncentrationer højere oppe i atmosfæren.
Nu venter Jens Havskov Sørensen spændt på, hvor og hvor meget blodregn der i virkeligheden falder.
4. april 2014.