Regnen droppede tørkeindeks

Tørken bed mange steder, inden regnen for alvor faldt søndag og mandag. Se her, hvor meget det hjalp.

En sommer med mange soltimer og høj temperatur har øget vegetationens vandbehovet væsentligt. Nedbøren i juni og juli har ikke været specielt lav på landsplan, men lokalt lå tørkeindeks en del steder i allerhøjeste kategori med 'Høj risiko for tørke' som resultat.

Søndag og mandag kom et antal massive byger til undsætning og leverede op mod 70 millimeter regn. Det fik tørkeindeks til at droppe over 5 klasser blandt andet i Stevns og Holbæk kommuner. Andre steder, hvor de dyrebare dråber udeblev, er situationen uændret.

Klimatolog Mikael Scharling, som har ansvaret for tørkeindeks, har i dagens anledning opfundet en ny måde at vise data på. Ved at trække værdierne for tørkeindeks efter regnen fra værdierne før regnen, kan du nu se, hvor stor effekt nedbøren havde forskellige steder.

Mikael Scharling advarer om, at der fortsat er risiko for naturbrande, selv om tørkeindeks er droppet mange steder.
"Det er fortsat vigtigt at udvise stor forsigtighed med åben ild i naturen og holde sig orienteret om kommunale afbrændingsforbud", siger han.

Tørkeindekset bygger på en vandbalancemodel, der hver dag beregner, hvor meget vand planterne har til rådighed i det såkaldte jordvandmagasin. Modellen bruger data fra DMI's net af nedbørstationer, mens fordampningen beregnes med empiriske formler baseret på observationer fra DMI's vejrstationer. Nedsivningen vurderes ud fra nedbør og fordampning. Modellen dækker hele Danmarks landoverflade.

5. august 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle