Meget bedre meget billigt – europæisk samarbejde sikrer høj kvalitet af din vejrudsigt

EUMETNET - mange bogstaver, stor betydning for din vejrudsigt. EUMETNET er en slags EU for de europæiske meteorologiske institutter. Samarbejdet skaffer DMI store mængder af de målinger, som vejrudsigterne baseres på. DMI har netop forlænget den aftale, som sikrer os en stol ved bordet i yderligere 10 år.

Du kigger efter ny sofa online. Du orker jo ikke at trave rundt til alle de butikker i virkeligheden. Men hjemmesiden her har alle mærkerne på én gang. Den er endda så stor, at den udover hyldevarerne også tør føre møbler fra mindre producenter. Dem ville du under ingen omstændigheder komme i nærheden af selv – den puf er jo fra Catalonien!  

Man har ofte gavn af at samle folk med fælles interesser, og de forenede kræfter skaber muligheder, som den enkelte ikke har. Det er lidt det samme med EUMETNET.

Hvad er EUMETNET?

I EUMETNET samarbejder nationale meteorologiske institutter om bl.a. målinger, varsler, forskning, udvikling og uddannelse. Det vigtigste er det førstnævnte – målinger af vejret.

En måling er f.eks. 5 millimeter regn, 23 graders varme eller vindstød på 27 meter i sekundet. Disse data indsamler institutterne og deler.

Ved at spæde sammen gennem kontingentet til EUMETNET, har man derudover råd til at foretage målinger, som hvert enkelt land aldrig ville kunne købe sig til. På den måde får man også data fra områder uden for de forskellige landes arealer. F.eks. kan fragtskibe sende målinger hjem langt ude fra Atlanterhavet, hvor der ellers ikke er nogen målestationer.

Vigtigt for vejrudsigten

Vejrudsigter bliver til ved hjælp af ’vejrmodeller’. Det er kort sagt computerprogrammer, der fodres med enorme mængder vejrmålinger, som de bruger til at regne sig frem til, hvordan vejret højst sandsynligt bliver.

Når DMI’s vejrmodel gennem EUMETNET får data fra adskillige europæiske meteorologiske institutter, får vi dækket både området omkring Danmark, men også de tilstødende arealer. Det er godt, for skyer og blæst er ligeglad med landegrænser.

Forsker i udviklingen af vejrmodeller, Bjarne Amstrup, understreger: ”Uden samarbejdet i EUMETNET ville DMI ikke have adgang til målinger af f.eks. lufttryk og vandtemperatur ved havoverfladen eller målinger af temperatur, vind og luftfugtighed i atmosfæren i de store områder, som vores vejrudsigtsmodeller har brug for.”

Mange typer målinger

Her er de fire vigtigste slags målinger, som DMI har adgang til gennem EUMETNET.

  • Vejrradar. Vejrradarer kan både måle intensiteten af nedbør og vind. Når det elektromagnetiske signal fra radaren rammer en vanddråbe, reflekteres det tilbage mod radaren, og styrken fortæller, hvor kraftig nedbørsintensiteten er.
  • Fly. Målinger fra fly er b.la. temperatur og vind, og de er vigtige, da vi ikke har andre måleinstrumenter i alle de områder, hvor flyene suser rundt. Omkring 1.200 fly fra europæiske flyselskaber leverer sådanne målinger til EUMETNET.
  • Radiosonder. Sonden monteres under en stor ballon, som løfter den op i atmosfæren. På vejen op registrerer den tryk, vind, temperatur og luftfugtighed. Radiosonder er dyre at sende op, fordi man ikke får dem igen. EUMETNET’s vejrballoner sendes op fra skibe i Nordatlanten, bl.a. nogle af dem, som sejler mellem Danmark og Grønland.
  • Bøjer. Bøjer er smarte, da de kan placeres på havet og havisen i Arktis de mest nødvendige steder. Bøjestationer registrerer f.eks. lufttryk og temperatur ved havoverfladen.

Farligt vejr i hele Europa

Udover de mange målinger skal der nævnes en anden væsentlig fordel ved at være med i EUMETNET. Samarbejdet driver en europæisk beredskabsportal, som betyder, at man kan følge med i farlige vejrsituationer i hele Europa.

”Meteoalarm.eu er europæisk samarbejde, når det er bedst. Meteoalarm viser de officielle vejrvarsler fra alle medlemmerne, sådan at brugerne ikke behøver surfe rundt på hjemmesiderne for hvert enkelt meteorologisk institut for at få europæisk overblik,” forklarer DMI’s beredskabschef, Knud-Jacob Simonsen, og fortsætter:

”Det er dejligt for turister på rejse, men endnu vigtigere giver Meteoalarm et opdateret overblik til EU’s beredskabsenhed i Bruxelles. Et godt eksempel er tørken i Sverige i sommers. Sverige henvendte sig til Bruxelles for hjælp til brandbekæmpelsen og fik ud over nordisk hjælp flystøtte fra Spanien og beredskabshjælp fra bl.a. Polen og Frankrig.”

Underskriften sættes

DMI’s direktør Marianne Thyrring satte d. 21. november sit navn på ikke mindre end 31 kopier af aftalen om fortsat medlemskab af EUMETNET - der skulle naturligvis være et originalt eksemplar til alle institutter. Og det er med glæde, at Marianne Thyrring sætter pennen til papiret:

”Uden samarbejdet i EUMETNET ville alle medlemmernes vejrudsigter blive både dyrere og dårligere. Vi får de målinger og udstillingsplatforme, vi har brug for, til vores service for borgere, erhvervsliv og beredskab. EUMETNET-samarbejdet er en forudsætning for, at DMI kan levere på det høje niveau, som vi gør”.

Fakta om EUMETNET

  • EUMETNET står for European Meteorological Services Network.
     
  • EUMETNET startede i 1996.
     
  • For ti år siden var der 21 medlemslandelande, nu er der 31.
     
  • Den nye aftale løber fra 2019 til 2028 og blev underskrevet i Zagreb.

Af Lærke Krogaard
23. november 2018

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle