Blodig måne starter næste uge

Hvis du på mandag kan frigøre dig fra den varme dyne lidt tidligere end normalt, har du mulighed for at starte ugen med et af naturens sælsomme fænomener – blodmåne.

Den 21. januar kl. 03:36 begynder skyggen fra jorden at glide ind over månen. Fra kl. 05:41 til kl. 06:43 har vi total måneformørkelse, og kl. 08:48 vil månen igen være fri af skyggen. Det sidste 13 minutter vil månen dog være gået ned og er derfor ikke længere synlig.

For at se månen og den røde farve så tydeligt som muligt, skal du befinde dig et relativt mørkt sted med så fri udsigt til horisonten som det lader sig gøre. Månen vil stå i vestlig retning.

Blodmåne er et fænomen, som kan opstå, når der er en total måneformørkelse på spil. Selvom jorden i sådan en situation skygger fuldstændig for, at solens stråler kan nå månen, kan man heldigvis stadig se den. Det skyldes, at en lille smule af sollyset bliver afbøjet fra dets originale bane af jordens atmosfære, og på den måde alligevel sniger sig rundt om kloden og ramme månen.

Det er også denne afbøjning af lyset gennem jordens atmosfære, der giver det et rødligt skær. Resultatet er, at månen kommer til at se rødlig ud. Et ganske specielt syn.

Totale måneformørkelser er relativ sjældne. Sidst vi havde mulighed for at se en sådan var i juli sidste år. Næste gang bliver 7. september 2025.

Om du rent faktisk kommer til at kunne se den røde måne afhænger selvsagt af, om du har frit udsyn til den. Fra fredag aften vil du på vores forside kunne finde Vagtchefens Rubrik, som giver en lille blodmåne-vejrudsigt. Du kan her læse om, hvorvidt der ser ud til at komme skyer eller ej, og hvor temperaturen havner, så du ved, om du skal pakke den lille eller den store termokande med skoldhed kaffe.

Er du interesseret i at blive klogere på månen generelt, kan du læse mere her.

Af Lærke Ina Krogaard Hansen
18. januar 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle