Grønlands snekonto er i minus

Oktober har været mild og nedbørsfattig i stort set hele Grønland. Steder, der normalt har et fint snedække her i november, mangler sne. Kulden ser ikke ud til at stabilisere sig over Grønland lige foreløbigt, så den kommende tids nedbør vil mange steder veksle mellem sne, slud og regn.

Grønland har modsat Danmark haft et tørt efterår. Derudover har det været varmere end normalt. Det er dog ikke kun efteråret, der har været varmt.

DMI´s seniorklimatolog John Cappelen forklarer:

”Overskuddet af varme, der har hersket siden april i Grønland, er fortsat i oktober 2019. Derudover har der samtidig været underskud af nedbør næsten alle steder. Eneste undtagelse er Station Nord, der har fået lidt mere nedbør end det normale beregnet over perioden 1981-2010.”

Det lune og nedbørsfattige vejr har sat sine spor i naturen. Grønlands hovedstad, Nuuk, var for eksempel stort set uden sne hele oktober (der var dog sne oppe i fjeldene).

John Cappelen beretter:

”Normalt byder oktober i Nuuk på 66,5 mm nedbør, i år kom der kun 31,2 mm, altså under halvdelen af det normale. Samtidigt var det væsentligt mildere end normalt, og det betød, at det meste af nedbøren faldt som regn eller slud. Normalt falder det meste af oktobers nedbør som sne, fordi middeltemperaturen for oktober i Nuuk normalt er på -0,3 grader. I år endte middeltemperaturen på +2,2 grader, og det er årsagen til den våde nedbør.”

 

Dybt lavtryk bringer kraftig vind og blandede nedbørsformer

I går, den 12. november fik Nuuk lidt sne, og på de sociale medier kom der billeder af sne fra den lokale skibakke.

Det meste af sneen vil dog snart smelte, da et kraftigt lavtryk bevæger sig frem til havet mellem Grønland og Canada i aften og natten til torsdag. Det vil i første omgang give nedbør til den sydlige del af Grønland. Nedbøren starter formentlig som sne, men går efterhånden over i regn eller slud, da temperaturen stiger til et stykke over frysepunktet de fleste steder.

I Sydgrønland ventes der desuden stedvis at komme tørre føhnvinde. Føhnvindene giver lunt og tørt vejr, krydret med en kraftig vind.

Her kan du læse DMI´s meteorologers bud på det generelle grønlandske vejr på den korte tidsskala.

https://www.dmi.dk/groenland/

Sent torsdag og natten til fredag ventes koldere luft at vende tilbage til den vestlige del af Grønland. Den koldere luft vil være ledsaget af snebyger, og en overgang vil der komme en kraftig vestlig vind. I løbet af weekenden vil lidt varmere luft dog igen presse på sydfra. Grønland bliver således en slagmark mellem kolde og varme luftmasser den kommende tid, uden at nogen af parterne kan trække sig ud som den endegyldige ”sejrherre”.

Af Jesper Eriksen
13. november 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle