Radar på det nye dmi.dk: En byge af forbedringer

Radaren, der viser nedbørens bevægelser over Danmark, er DMI's allermest populære enkelt-produkt. Alene i 2017 blev den set flere end 39 mio. gange. Derfor bringer vi den naturligvis med over på det nye dmi.dk, og undervejs får den flere spændende opdateringer, som gør den endnu mere brugbar.

Se radaren.

Radarfremskrivning ... Du kender måske ikke ordet, men færdes du ofte ude, og bruger du dmi.dk, så har du næsten med sikkerhed prøvet at 'gøre det i hovedet' eller ved brug af en tommelfinger eller to.

Radarfremskrivning er processen, hvor man forsøger at forudsige, hvor den regn, DMI's radarer har registreret de foregående timer, befinder sig de kommende timer.
Når dén byge var dér kl. 15, og den er her nu kl. 16, så er den nok derovre kl. 17.

Nogle gange er det nemt at ramme plet. Andre gange er det næsten umuligt. Men én ting er sikkert: Det er meget udbredt og supernyttigt. Derfor lancerer DMI nu et system på det nye dmi.dk, der gør alle os mentale radarfremskrivere kunsten efter.

Billedanalyse bringer radaren ind i fremtiden

"Vi har grebet processen an ved at bruge digital billedanalyse til at afsløre nedbørens bevægelsesmønster fra en serie af radarbilleder", siger modeludvikler ved DMI, Thomas Bøvith.
"Bevægelsesmønsteret bruger vi derefter til at forudsige - altså fremskrive - det næste tilgængelige billede til tidspunkter i den nære fremtid".

Radarfremskrivningen forudsiger nedbørens bevægelser de kommende 90 min. Længere ude i fremtiden er der typisk mere kvalitet i at kigge på vejrudsigten, som benytter DMI's mere traditionelle vejrmodeller.

"Radarfremskrivning er en hurtig, men også forsimplet, måde at forudsige nedbør på. I situationer med hurtigt udviklende bygeaktivitet kan fremskrivningen ramme ved siden af det faktiske forløb, fordi den ikke indeholder en avanceret meteorologisk model til at beskrive nedbørens vækst og henfald", forklarer Thomas Bøvith.

DMI's almindelige vejrmodeller er derfor bedre til at forudse, hvordan byger vokser op og dør ud, men de kræver nogle timer for at køre og beregne et resultat. Derfor er radarfremskrivningen perfekt til at lukke det hul, der opstår mellem det seneste rigtige radarbillede og så den mere traditionelle meteorologiske model.

Den nye radar hjælper med planlægningen

Thomas Bøvith understreger, at fremskrivningen selvfølgelig kun kan arbejde med det, som radaren registrerer.

"Nogle gange kan der være falske radar-ekkoer fra jordoverfladen eller bygninger. De kommer med i billedanalysen og skaber fejl i resultatet. Der er også nedbør, som radaren ikke kan se, f.eks. lavthængende snevejr. Men på trods af det er radarfremskrivning et godt redskab til planlægning af sine udendørsaktiviteter de nærmeste timer som f.eks. cykelturen hjem fra arbejde eller en grillaften i haven", siger Thomas Bøvith.

Radarfremskrivningen er den største, men ikke den eneste, forbedring, radaren har fået på det nye dmi.dk. Grafikkerne er også blevet større, du kan zoome ind på det område, der interesserer dig, og det hele virker på en mobil enhed som en telefon eller en tablet med touch. DMI's allermest populære produkt med flere end 39 mio. klik i 2017 er dermed blevet endnu mere brugbart.

Du finder den nye radar med radarfremskrivningen på 'Vejrkort' ved at vælge 'Radar og lyn'. Det første, du ser, er det seneste rigtige radarbillede, altså den seneste placering af nedbøren målt med DMI's netværk af fem radarer placeret rundt om i Danmark. Nederst finder du en tidslinje. Trækker du skyderen på tidslinjen frem til og forbi punktet 'nu' og ind i fremtiden, så ser du resultatet af radarfremskrivningen. Prøv også zoomfunktionen via knapperne øverst til venstre og muligheden for at trække kortet rundt, så du kan se præcis det udsnit, du vil.

Af Niels Hansen
13. februar 2018

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle