Klima: Midlertidig nedgang i CO2-udledninger er ikke nok til at hjælpe på klimaet
Forsøget på at lukke ned for spredning af COVID-19 har nedsat aktiviteten verden rundt, og luftkvaliteten er blevet bedre flere steder. Udledningen af drivgasser som fx CO2 må også antages at være reduceret på grund af den nedsatte aktivitet i samfundet. Men er der færre drivhusgasser i atmosfæren nu, og kan den hæmmede aktivitet begrænse de globale menneskeskabte klimaforandringer, hvor CO2 blandt andre drivgasser er en af de rigtig store syndere? Det har World Meteorological Organisation (WMO) og Peter Langen, leder af klimaforskning på DMI, kigget nærmere på.
Samfundet er mere eller mindre gået på stand-by verden rundt, hvilket har medført, at luftkvaliteten er blevet mærkbart bedre mange steder.
Mængden af drivhusgasser er derimod en helt anden størrelse, og ifølge WMO er det ikke muligt allerede nu, at sige noget om hvilke konsekvenser denne midlertidige stilstand vil få for koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren.
Det er et faktum, at drivhusgasser medvirker til den globale opvarmning, og her er kuldioxid (CO2) én af de rigtig store drenge i klassen - særligt på lang sigt. Derfor er det nærliggende at tro, at den mindskning i aktiviteter, som ses i forbindelse med COVID-19, kan hjælpe med at hæmme den globale opvarmning, som industrien og menneskets aktiviteter har skabt.
Men indholdet af CO2 stiger år for år, og ifølge NOAA er der et højere niveau af CO2 i atmosfæren lige nu, end der var på samme tid sidste år, og WMO kalder forbedringen af luftkvaliteten for lokal.
Peter Langen, leder af klimaforskning på DMI, mener heller ikke, at en kortere periode med reduceret udledning af drivhusgasser som følge af COVID-19 vil have nogen nævneværdig effekt i forhold til de menneskeskabte globale klimaforandringer.
”Selv hvis verden stod helt stille i et par måneder, ville vi kun udsætte den globale opvarmning med omtrent det samme antal måneder. Og det er ikke meget, når man tænker på forandringer i et hundredårigt perspektiv. Man kan sammenligne det med, at vi står ved roret på en supertanker og laver et lille ryk i roret. Det vil stort set ikke kunne mærkes på kursen. På samme måde vil atmosfæren og hele klodens energibalance reagere for langsomt på denne midlertidige ændring i vores udledninger af drivhusgasser til, at vi vil kunne måle det på den globale temperatur,” fortæller Peter Langen.
Der skal altså meget mere til, end et par måneder med reducerede udledninger af drivhusgasser, før det vil få en mærkbar effekt på den globale opvarmning.
DMI er regeringens klimavidenskabelige rådgiver samt Danmarks kontaktpunkt og repræsentant i FN’s klimapanel (IPCC). DMI udvikler viden om fremtidens klima og leverer beslutningsgrundlag for klimatilpasning.
Af Herdis Preil Damberg
26. marts 2020.