Opdateret app: Hjælp med at gøre vejrudsigten bedre
Viden, om hvordan vejret er her og nu, er helt essentielt, for at en vejrprognose bliver så rigtig som mulig. Så hvorfor ikke benytte sig af, at vi alle går rundt med en måler i lommen? Et nyt forsøg, hvor DMI’s forskere indsamler data om lufttrykket ved hjælp af DMI’s APP, skal være med at gøre vejrudsigten bedre i fremtiden.
Alle har hørt om højtryk og lavtryk, når vejrudsigten remses op. Luftens tryk, altså atmosfærens vægt, er blandt de vigtigste parametre for en vejrmodel, når den skal regne på de kommende dages vejr. Jo oftere vi kan få målinger ind om trykket, og jo mere af landet vi dækker, des bedre vil prognosens bud blive.
Et nyt forskningsprojekt kombinerer kunstig intelligens (AI) og crowdsourcing til netop at øge denne mængde data og skal i sidste ende forbedre prognosen – især for de kommende timer.
Helt lavpraktisk vil de målinger af trykket, som smartphones allerede laver, blive sendt videre til DMI i anonym form, hver gang DMI’s app bliver åbnet. Dog kun hvis man tillader det. Tidspunkt og sted vil ligeledes blive logget, og derefter vil data gennemgå flere kvalitetstjek. På den måde vil målinger, der stikker meget ud, udelukkes, og resten sendes videre og er med til at danne startgrundlaget for den næste modelkørsel tre timer efter.
Det er endnu kun et forsøg, idet succesen er stærkt afhængig af, hvor mange målinger, der sendes videre til DMI. Mere end flere hundrede tusind målinger i døgnet er nødvendige, for at mængden af data kan styrke vejrmodellen.
Forsøget med indsamling af trykdata ved hjælp af DMI’s app skal køre i nogle måneder. I den periode bliver prognoserne med de ekstra trykdata sammenlignet med den ”normale” eller såkaldte operationelle prognose. Hvis den øgede mængde af tryk-observationer forbedrer kvaliteten af prognosen – har vi et stort fremskridt inden for vejrmodeller, og ikke mindst, hvordan man kan bruge kunstig intelligens.
Store mængder data kan trumfe kvalitetssikring
Når DMI’s supercomputer regner på vejrprognosen, er det meget vigtigt, at det er de rigtige informationer, der er lagt ind i modellen som startbetingelser. Et forkert udgangspunkt vil udgøre en stor fejl ude i tiden. Derfor opfylder DMI’s målernet en masse krav og standarder. Fx skal luftens temperatur måles i to meters højde, og den må ikke måles i direkte sollys.
Men mange målinger kan alligevel fjerne eventuelle fejl, og på den måde kan vi slægge lidt på de strenge krav.
Ifølge Kasper Hintz, som er forskeren bag på projektet, kan projektet med indsamling af trykdata give prognoserne på den korte tidshorisont et kvalitetsløft.
”Flere målinger af trykket ved overfladen vil især hjælpe prognoserne på den korte sigt, altså op til 12 timer fremme i tiden. På kort sigt er det især kraftige tordenbyger og skybrud, som er svære at forudsige, præcist hvor vil ramme. Med mere data forventer jeg at vi øger træfsikkerheden af prognosen.”
For at forsøget kan gå i gang, bliver DMI’s app ’DMI Vejr’ opdateret. I samme opdatering kommer der også et par andre forbedringer med i opdateringen.
Flere gode tiltag i denne opdatering af app’en
I den nyeste version af DMI Vejr app vi har fjernet København som default-lokation. Så dem, der har slået geolokation fra, nu kan få sin favoritby vist som default i stedet for København.
Dem der bruger geolokation vil stadig få vejrudsigten for det sted, de befinder sig.
En anden forbedring, som mest er til glæde for Ipad- og Tablet-brugere, er, at app’en kan vises på langs i såkaldt ’landskab-format’, og at det vil være muligt at fjerne grafen med usikkerheder, som førhen kom frem, når man lagde sin telefon ned.
Læs mere om hvordan trykmålinger kan forbedre vejrudsigten
Se hvordan DMI måler trykket i dag, og hvordan vi har målt det før i tiden
Af Herdis Preil Damberg
24. august 2020