Kæmpe isbjerge på rejse med den Østgrønlandske strøm
To enorme isbjerge har revet sig løs fra gletsjere i Nordøstgrønland. Det ene har taget turen hele vejen langs østkysten, syd om Kap Farvel og ligger nu 100 km syd for Nuuk. Det andet befinder sig endnu langs den grønlandske østkyst syd for Tasiilaq. Begge isbjerge er så store, at de kaldes isøer.
DMI’s istjeneste kortlægger året rundt, hvor der er is, hvor tyk den er og hvilken type is, der flyder i havet omkring Sydgrønland. Alt dette for at øge sikkerheden til søs i det ofte isfyldte og farlige farvand omkring Grønland.
Iskortlæggerens vigtigste arbejdsredskab er satellitbilleder, som automatisk undersøges for havis og isbjerge og analyseres grundigt af erfarne iskortlæggere.
Denne gang har satellitbillederne afsløret enorme isøer, der driver med den østgrønlandske strøm fra Nordøstgrønland, og sydpå ned mod Kap Farvel.
Den største isø er nået ned syd for Tasiilaq og vurderes at være cirka 4,3 km x 1,8 km stort.
Ifølge Jens Jakobsen, iskortlægger ved DMI, afslører den flade og rektangulære form, at de er kælvet ud fra en isshelf langt mod nord, og det er sandsynligt, at isøen stammer helt oppe fra Nioghalvfjersfjorden isbræ eller Zacharia Isbræ i Nordøstgrønland, og dermed er drevet over 2000 km.
Et andet meget stort isbjerg – også en taffelformet isø – er nået hele turen langs østkysten, syd om Kap Farvel og ligger nu kun 100 km fra Nuuk. Det anslås at måle 2 km x 2 km.
De afbrækkede enorme isøer er en naturlig proces, der foregår i og med der akkumuleres sne på indlandsisen, som med tiden presses sammen og bliver til is. Derefter flyder den nedad og udad, og ude i randen af Grønland ligger udløbsgletsjere, som kælver isen ud.
Læs mere om isøen fra 2013: Isbjerget Topp passerer Grønlands bund
Læs mere om den grønlandske iskappe
Af Herdis Preil Damberg
3. august 2021