Ny prognose for sommeren: Udsigt til halvkøligt og til tider ustadigt sommervejr

DMI’s langtidsprognose peger på, at et lavtrykstrug i længere perioder vil dominere vejret over Nordvesteuropa og Skandinavien denne sommer. Det vil resultere i halvkøligt og ustadigt sommervejr, men indimellem stabiliseres vejret dog i kortere perioder.

Efter en forventet stabil periode i juni måned med mest tørt og ret solrigt vejr (se månedsprognosen) vender det relativt ustadige og i perioder noget kølige vejr tilbage i den anden halvdel af juni.

To scenarier i spil i juli

Prognosemodellerne er uenige om trykfordelingen i juli. Der er overordnet to scenarier i spil. Flere kørsler har en tendens til højtryk over Nordatlanten vest for Europa og lavtrykstrug over Nordeuropa.

En sådan trykfordeling vil medføre en dominerende strømning af maritim og relativt kølig luft fra nordvest eller vest. En kølig nordvestlig luftstrømning vil give os mest tørt vejr med nogen sol og kun enkelte byger, mens en vestlig strømning vil medføre mere skyet vejr og perioder med regn, byger og blæst.

Nogle prognosemodeller peger dog på et mere højtrykspræget vejr med højtryksrygge op over Skandinavien, hvilket betyder mere stabilt, mest tørt og varmere vejr. Det ser dog ikke sandsynligt ud, at højtryk og varme vil dominere i juli måned, men der vil nok komme enkelte og kortere perioder med stabilt, tørt og varmere vejr.

I gennemsnit ser temperaturen ud at ende lidt under det normale, mens nedbørsmængderne ventes at ligge omkring eller noget under det normale.  

Lavtryksområde dominerer over Nordvesteuropa i august

Flere prognosemodeller og især sammenligningen med år med tilsvarende atmosfæriske forhold samt lignende globale havoverfladetemperaturer, det vi kalder analogier, antyder et relativt dominerende lavtryksområde over Nordvesteuropa i august måned. Det vil medføre, at vi får en overvejende ustadig vejrtype med en dominerende vestlig eller sydvestlig strømning af forholdsvis kølig maritim luft. Flere lavtryk med skyer og regn vil dermed passere Danmark og Skandinavien vestfra, og ind imellem kommer dage med enkelte byger og nogen sol. En overgang kan et højtryk måske bygges op over Østeuropa, hvilket vil medføre en sydlig strømning af varm luft, men regnvejr og kraftigere byger kan også bevæge sig op over landet fra kontinentet.

I gennemsnit ser temperaturen ud at ende omkring eller noget under det normale. Nedbørsmængderne ventes at ligge omkring det normale dog med en ret stor usikkerhed grundet mulighed for lokalt større nedbørsmængder i forbindelse med byger. 

Den normale temperatur og nedbør, som der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år, altså klimanormalen for perioden 1991-2020.

Fakta: Langtidsprognoser
Langtidsprognosen er baseret på dynamiske prognosemodeller og sammenligning med tidligere år med tilsvarende udvikling i de atmosfæriske forhold og de globale havoverfladetemperaturer.

Langtidsprognosen giver et "bedste bud" på udviklingen i temperaturer og nedbør. Det bud er lidt bedre end klimatologien - altså det vejr vi i gennemsnit har for en given måned.

Af langtidsmeteorolog Martin Lindberg
19. maj 2021

 

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle