Tørkeindeks stikker til vejrs mod øst

Sparsomme mængder af nedbør har lokalt sendt tørkeindekset på himmelflugt. De seneste prognoser peger dog på udsigt til regn, men kommer der nok til at slukke tørsten i det danske landskab? Her må meteorologen træde lidt vande.

Juni måned har indtil dags dato budt på sølle 25,3 mm på landsplan. Det er langt under det normale for juni, som lyder på 64,3 mm (1991-2020 klimanormal), og nedbøren er tilmed meget ulige fordelt. Jylland og Fyn har fået mellem 30 og 50 mm nedbør, mens Sjælland og de resterende øer generelt kun har fået mellem 5 og 15 mm.

Holder man den sparsomme nedbør mod øst sammen med lange dage, hvor solen har masser af tid til at suge fugten ud af terrænet, har det givet optimale forhold for tørke.

Tørkeindekset er med andre ord glødende og sender et signal om, at naturen er i underskud. Jorden har fået den klassiske hårde og tørre overflade, og man skal tænke sig om, inden man tænder for grillen.

DMI’s klimatolog, Mikael Scharling, ser et mønster over de sidste somre:

De seneste tre år har tørkeindekset i Danmark i perioder hen over forår og sommer været særdeles højt i kortere eller længere perioder. Allerede i april i år, truede en tidlig tørke, men en våd maj satte tørkeindekset i frit fald og reducerede indekset fra 8 (Forøget risiko for tørke) til 2 (Ingen risiko for tørke). Nu er det hastigt på vej op igen, og her mod slutningen af juni nærmer vi os 9 (Høj risiko for tørke) i gennemsnit for landet.
Klimatologen fortsætter: ”Tørken har dog været meget ulige fordelt fra vest mod øst. Mod vest har det regnet mere, og der har været flere skyer til at hæmme fordampningen, mens de østlige egne har haft meget lidt nedbør og en hel del sol. På Bornholm har tørkeindekset været mindst 9 alle dage i juni, mens Lemvig kommune blot er nået op på indeksværdi 7 som det højeste.”

Udsigt til kraftige regnbyger -  men er det nok til at bryde tørken?

DMI’s vagtgående meteorolog, Martin Lindberg, har gransket prognoserne de kommende uger, og allerede onsdag i denne uge, ser han et vejrskifte, som kan give mere regn – en del regn endda, men ikke lige meget alle steder.

Midt på ugen trækker en front op over landet fra syd. Som det ser ud nu, kan den stedvis levere helt op til mellem 40 og 70 mm regn i løbet af onsdagsdøgnet. Der er dog store usikkerheder omkring mængden og placeringen af nedbøren, selvom der kun er to dage til. Lige nu tyder det på, at særlig de sydlige og centrale dele af landet får mest regn – det billede kan dog hurtigt ændre sig.

Jordoverfladen er blevet hård mange steder, og det gør, at vandet ikke trænger lige så effektivt ned i jordbunden, som den ellers kunne gøre. Meget af vandet vil derfor højst sandsynligt løbe ned mod lavninger eller ned i kloakken.

”Set i et tørke-perspektiv er det desværre den hurtige form for nedbør, hvor nedbøren kommer relativt pludseligt, leverer en hel del og derefter forsvinder. Hvis nedbøren skal gøre mest mulig gavn i naturen, skal det være let regn over en eller flere dage, så den kan nå at synke ned i jorden. Vejrskiftet åbner for mere regn i løbet af ugen og ind i næste uge, men det tyder stadig på at være den slags, som kan ramme ret lokalt. Dermed vil tørkeindekset fortsat kunne være højt rundt omkring,” afslutter Martin Lindberg.

Så selvom der er udsigt til regn – store mængder endda, er der meget, der taler for, at risikoen for tørke fortsat vil være til stede i dele af landet.

Du finder tørkeindekset i DMI’s vejrarkiv

Link til brandfareindeks

Af Herdis Preil Damberg
28. juni 2021

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle