Forskere klar til Klimafolkemødet

Nationalt Center for Klimaforskning ved DMI deltager i Klimafolkemødet 1-3 september. Her vil nogle af landets førende klimaeksperter servere den nyeste klimaviden som en spiselig bouillonterning for alle klimainteresserede, og svare på spørgsmål om alt mellem himmel og jord – bogstaveligt talt.

Hvis nogen i landet kan oversætte dynamikkerne i vejr og klima til daglig tale, så er det professor Eigil Kaas og hans trup bestående af klimaforskerne Martin Olesen, Rasmus Anker Pedersen og Mark Payne, der optræder på klimafolkemødets forskellige scener i Middelfart torsdag til lørdag.

Eigil Kaas er videnskabelig leder i Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) ved DMI og har tillige undervist en lang række af landets førende kapaciteter i sit livs tjeneste for videnskaben.

- Jeg deltog også i Klimafolkemødet i 2021 med en gruppe videnskabsfolk fra NCKF. Det var udbytterigt – dels at møde det folkelige engagement i klimaet, dels at blive udfordret af mennesker, der ikke er bange for at spørge ind til ganske dybsindige klimafysiske emner, siger Eigil Kaas.

Kaas optræder i år i en debat om IPCC’s hovedresultater, i en spørgesession med oplæg om klimaforandringer i Danmark og med et oplæg om, hvorvidt en stor udbygning af vind- og solenergi påvirker vores vejr. Og ellers er han som de øvrige forskere at træffe i DMI’s bod.

Fra iskapper til baghaver
Klimaforskerne henvender sig til både høj og lav i løbet af dagene i Middelfart.

Hvordan påvirker global opvarmning med smeltende iskapper og stigende havniveau fremtidens vejr i baghaverne i Middelfart, lyder et eksempel fra klimaforsker Martin Olesen, når han som den første fra DMI optræder på Lilla Scene torsdag klokken 16.

Olesen fortæller, hvordan forskerne zoomer ind fra globale klimamodeller afviklet på supercomputere til ultralokale forhold –altså, hvad der helt konkret kan ske, der hvor vi bor.
En samlet fortælling om, hvad der driver vores klima, hvordan man regner på klimaet og fremtiden, og hvordan supercomputere både kan vise effekten af vores anstrengelser og levere tal til at planlægge klimatilpasning.

Fra de superlokale forandringer til den globale politiske scene, der afgør omfanget af forandringerne: Inden for det sidste år har FN’s Klimapanel IPCC offentliggjort tre statusrapporter, der står som en hjørnesten i vores viden om klimaets tilstand, konsekvenser for mennesker og natur, klimatilpasning og mulige løsninger.

IPCC-rapporterne er bagkataloget, når politikerne under COP27 i Sharm El Sheik i Egypten skal forhandle, hvilken verden vores børn og børnebørn arver.

Seneste nyt fra IPCC diskuteres Adrian Lema, chef for NCKF, Eigil Kaas, videnskabelig leder af NCKF og professor i klimafysik ved Niels Bohr Institutet og Sebastian Mernild, professor og leder af SDU Climate Cluster.

I den forbindelse er det værd at bemærke, at DMI er dansk kontaktpunkt for IPCC, dvs. bindeled mellem FN og Danmark, og regeringens klimavidenskabelige rådgiver.

Fakta | NCKF
Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) forsker i fremtidens og fortidens klima, omfanget og typen af de udfordringer, vi skal håndtere. Og hvornår.

NCKF bygger videre på og spiller viden ind i de videnskabelige rapporter fra FN’s Klimapanel, IPCC.

Klimapanelets konklusion er utvetydigt, at menneskets aktiviteter allerede har ledt til et varmere klima, som har medført og vil udløse udbredte og hastige forandringer til lands, til vands og i atmosfæren.

Derfor har vi behov for mere viden om fremtidens klima – hvad der er i vente, og hvad vi kan gøre. I dansk sammenhæng præsenteres klimaforandringerne bl.a. i DMI’s www.klimaatlas.dk, som er et vigtigt værktøj til klimatilpasning.

NCKF er forankret ved DMI, der også er regeringens klimavidenskabelige rådgiver, så beslutninger om rigets fremtid kan træffes på det bedst mulige videnskabelige fundament.


Af Torben Bjørgheim Abildgaard, DMI Kommunikation
31. august 2022

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle